_ALX6600

Kiverte a biztosítékot a vita az érdi közgyűlésen

_ALX6600

Kiverte a biztosítékot a vita az érdi közgyűlésen

Váratlan áramszünet miatt sötétben vakoskodtak a politikusok, végül visszatért a fény a terembe.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Meglepően álmos hangulatban indult az áprilisi 27-i közgyűlés, gördülékenyen zajlott a napirendi pontokban szereplő beszámolók, javaslatok elfogadása. Simán átment a politikusokon többek között a tűzoltóság, a polgárőrség, a szakorvosi rendelő beszámolója, de a nyári napközis táborról szóló javaslat is.

Aztán valami történt, talán felébredtek a városatyák, mert onnantól döcögős üzemmódra kapcsolt a közgyűlés. A civil szervezetek támogatásáról szóló javaslat elfogadása előtt T. Mészáros András (Fidesz-KDNP) emelkedett szólásra. Azt javasolta, hogy a nem érdi szervezetek  kerüljenek egyedi elbírálás alá, azokat más keretből támogassák.

Vannak olyan szervezetek, mint például a Magyar Vöröskereszt, vagy a Peter Cerny Alapítvány, amely érdi koraszülött babák szállításában is közreműködik, amelyek Érden is tevékenykednek, de nem ide jegyezték  be őket. )

Csőzik László válaszában elmondta: az érdi civil szervezetek támogatására kiemelten figyelnek, a polgármesteri keretből is támogatják nemes céljaikat, ahogy más székhelyű szervezeteket is. Kérte az ellenzéket, ne gerjesszenek ellentétet mesterségesen az önzetlenül tevékenykedő civilek között.

Tekauer Norbert (független) azt javasolta, hozzanak létre külön alapot a nem érdi székhelyű civil szervezetek támogatására. Mint mondta, csak olyan szervezeteket kellene támogatni, amelyek valóban érdi programokat szerveznek. Balla Imre (Szövetség Érdért) rámutatott, hogy nagyon sok Érdért tevékenykedő civil szervezet nem helyi székhelyű, de itt fejtik ki áldásos tevékenységüket.

Később a vita során áramszünet akadályozta az ülést, a politikusok tök sötétben tanácstalanul nézegettek egymásra, csak a laptopjuk kijelzője világított. Majd amilyen váratlanul eltűnt, olyan hirtelen visszatért is a fény a terembe, folytatódhatott a munka.

Ezután a képviselők megszavazták többek között a Festal-tömbre vonatkozó telepítési tanulmányterv elfogadását és az ezzel kapcsolatos társadalmi egyeztetést is. A képviselők döntöttek arról, hogy a város együttműködik az Érdi Horvát Önkormányzattal egy bölcsődeépítési pályázat benyújtásában.

„Szeretnénk, ha ez nem csupán egy új bölcsődéje lenne Érdnek, hanem egy olyan létesítmény, mint amilyen a német nemzetiségnek a Pumukli óvoda” – hangsúlyozta Csőzik László. Antunovits Antal (Fidesz-KDNP) megköszönte az önkormányzatnak a támogatást, és közölte: a Vető utcai helyszínt a Horvát Önkormányzat el tudja fogadni, és teljes mellszélességgel támogatják a bölcsőde megvalósulását.

Kiderült, hogy a közgyűlés döntése értelmében emelkednek a közétkeztetés térítési díjai júniustól.  Egy évben kétmilliárd forintba kerül Érden a közétkeztetés. Ebből 770 millió forint az állami támogatás, míg a térítésidíj-bevétel (amit az étkezést igénybe vevők fizetnek az önkormányzatnak) 573 millió forint. Az emelés következtében ez az önkormányzati bevétel 624 millió forintra nő, a fennmaradó mintegy 600 milliót az önkormányzat fizeti.

„Az infláció vágtat, a nyersanyagárak elszabadultak, a közétkeztető cég pedig nem tud élni az ársapka lehetőségével – nyilatkozta az ÉrdMost-nak Csőzik László. – Az áremelésre így a jelenlegi helyzetben sajnos feltétlenül szükség volt. Azzal, hogy a díjakat csak júniustól emeljük, 2023. első félévében átvállaltuk a teljes plusz terhet az érintettekről.”

Mivel nagyon sok család a szociális helyzete miatt egyáltalán nem, vagy csak 50 százalékban fizeti a térítési díjat, az intézkedés a legnehezebben élőket kevésbé sújtja. „Az élelmiszerár-infláció körülbelül 45 százalékos, a júniustól érvényes áremelés mértéke pedig 40, tehát az infláció alatt marad” – tette hozzá a polgármester.

 

 

Fotó: ÉrdMost/Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email