konytartopoly2_230112

A krimirajongó Anna néni végtelen boldogsága

konytartopoly2_230112

A krimirajongó Anna néni végtelen boldogsága

A könyveket örökbe is el lehet vinni az érdi idősotthon új könyvtárából.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az önkormányzat,  a Könyvkerék Könyvmentő Egyesület és a Szociális Gondozó Központ együttműködésének köszönhetően könyvtár nyílt november végén a városi idősotthonban (erről az ÉrdMost itt írt).

A gyűjteményre az egyszerűség kedvéért használjuk a könyvtár kifejezést – teljesen más szabályok szerint működik ugyanis, mint egy könyvtár.

 

A kezdeményezés célja az volt, hogy az idősotthonban, illetve a családotthonban élők kedvükre a szobáikba vihessék a könyveket, akár örökre, és legyen egy hely, ahol le is adhatják a számukra már felesleges példányokat.

 

Így a megunt, kidobásra szánt kötetek új életre kelnek, tovább forognak, nem kerülnek sem a kályhába, sem a szemétre.

Az akciónak olyan sikere lett, hogy mostantól nemcsak a Topoly utcai idősotthonban, illetve a Családok Átmeneti Otthonában élők, hanem bárki betérhet és könyvet hozhat-vihet.

Így lesz folyamatosan változó és gyarapodó a könyvgyűjtemény.

 

A könyvtárba az idősotthon látogatási ideje alatt (8:30-11:30 és 15:30-17:15) bárki betérhet. Bejárat a Tállya utca felőli kapun.

Nincs kölcsönzési díj, sem katalógus. Vannak viszont kényelmes asztalok, székek és fotelek, hogy aki helyben szeretne olvasni, megtehesse.

A könyvek  téma szerint rendezve sorakoznak a polcokon (versek, magyar irodalom, világirodalom, krimi, szórakoztató olvasmányok, tudomány, mese stb. témakörökben).

 

„Szeretettel várjuk a környékbeli iskolásokat, az érdieket, mindenkit, aki örömmel olvas” – mondta az ÉrdMostnak Gecse-Simon Orsolya, a Szociális Gondozó Központ szakmai vezetője.

„Az idősek számára sikerült létrehoznunk olyan közösségi teret, ahol szívesen játszanak, beszélgetnek, üldögélnek. És most nyitunk a városban élők felé, hogy még inkább élettel teljen meg az olvasószobánk” – tette hozzá Orsi.

 

Mátó Anna néni ötödik éve él az otthonban. Gyermekkora óta örömmel olvas, leginkább a krimiket, szórakoztató irodalmat szereti. Ezzel a könyvtárral bármelyik idősotthon eldicsekedhetne – mondja. Ő már látott párat, nem a levegőbe beszél.

 

„A krimik, a Rejtő-regények bármikor jöhetnek. Amúgy meg mindenevő vagyok, szeretem az elbeszéléseket, a régi paraszti életről szóló történeteket. Nehezen mozgok, de már akkor elgyönyörködtem a könyvtárban, mikor még rendezték be a lányok. Jó így, hogy tematikusan helyezték el a könyveket, és nagyon jó kötetek vannak” – mondta boldogan mosolyogva.

 

Kissné Marika tizenhárom éve él az otthonban, és bár az új épületet nehezen szokja meg, a könyvtárszobának nagyon örül.

„Olvasok, tévézek. Azokat a könyveket választom, amelyek nagyobb betűsek. Inkább a rövidebb írásokat – kisregényeket, novellákat – szeretem. Van a szobámban pár könyv, amit innen vittem. Tényleg nagyon jó ez a kezdeményezés” – mondta.

 

Aki könyvet hozna, nincs más teendője, mint letenni adományait az asztalra (de a polcokra is felhelyezheti, figyelembe véve a tematikát). Aki vinne, szabadon válogathat a polcokról. 

 

 

Fotók: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email