Kell a mai napra – holnapra átnyúlóan – egy kis disznóság, hogy legyen, ami kitúrja nekünk a szerencsét, meg sok lencse, hogy ideguruljon a sok pénz. Ne feledjünk pár szem lencsét zsebre tenni, amikor felcsendül éjfélkor a Himnusz, hogy ne induljunk neki üres zsebbel az új esztendőnek!
Megörültünk, amikor Parti Erikától – Százhalombattáról – kaptunk egy jó tárkonyos lencseleves-receptet, fotókkal, így most meg is oszthatjuk olvasóinkkal.
Hozzávalók
½ kg lencse
3 szelet füstölt tarja
1/2 szál házi füstölt kolbász
2 nagyobb sárgarépa
1 fehérrépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál liszt
2 kávéskanál pirospaprika
3 babérlevél
1 teáskanál tárkony
só, ételízesítő
Elkészítés
Alaposan megmosom, és egy órára beáztatom a lencsét. Felkarikázom a zöldségeket, és olívaolajon megdinsztelem. Kockára vágok három szelet füstölt tarját, és hozzáteszem a zöldséghez.
Leveszem a tűzről, megszóróm az egészet a liszttel, és hozzáadom a pirospaprikát. Keverem közben, hogy össze ne csomósodjon, és óvatosan felöntöm vízzel.
Leszűröm a lencsét, beleöntöm, hozzáadom egészben a vöröshagymát és a fokhagymát, valamint a fűszereket, felforralom és főzöm.
Amikor a tarja megpuhult, belekarikázok egy fél szál házikolbászt.
Egy óra alatt szépen összefőnek az ízek. Gazdagabbá lehet tenni csipetkével, tejföllel, de van aki kevés ecettel, savanykásan szereti.
Gyakran megfőzöm, nemcsak Szilveszterkor.