Mi az ön kedvenc receptje? Kérjük, küldje el nekünk fotókkal együtt a szerkesztoseg@erdmediacentrum.hu e-mailcímre, és megjelentetjük.
A legegyszerűbb receptjeim közé tartozik, nem sokkal bonyolultabb összedobni, mint egy mezei piskótát. Mégis nehéz ennél tökéletesebb kísérőt találni a délutáni, ráérős kávézáshoz. A maga puritánságában még mutatós is.
Az egész végtelenül könnyed, a tészta szövete rugalmas és lágy, de nem ragacsos. Nincs benne semmi extra összetevő, mégis emlékezetes a végeredmény.
Talán a sötét kakaó és a citromhéj találkozása teszi. Vagy csak a jól eltalált arányok. Egy biztos, veszélyesen finom, úgyhogy sosem csinálok belőle egyszerre nagy adagot.
Hozzávalók egy 18 cm-es formához (nagyobba is tehetjük, legfeljebb nem lesz olyan magas):
2 tojás
12 dkg nádcukor
12 dkg liszt
fél dl olaj (hidegen sajtolt étolajat használtam, de készítettem már olívával is)
fél dl víz
1 ek vaníliaesszencia
egy csipet só
fél csomag sütőpor (bio borkő a DM-ből)
1 nagy ek. jó minőségű, fekete kakaópor
1 kezeletlen citrom héja és leve
némi vaj az edény kikenéséhez
A sárgáját felvertem a cukorral, majd apránként hozzáöntöttem az olajat. Ezután mehetett bele a víz, majd a csipet sóval keményre vert tojásfehérje, a vaníliaesszencia, valamint a citrom héja és leve. Most már csak a sütőporral elkevert lisztet kellett beleszitálnom a masszába, és óvatosan összedolgozni a masszát.
A kuglófformát kivajaztam-liszteztem, és beleöntöttem a tészta felét. A maradékban elkevertem egy púpozott evőkanálnyi 22 százalékos holland kakaót, ezt is beleöntöttem a formába, majd egy villával néhányszor végigszántottam a masszán, hogy keveredjen a két réteg.
Ennyi volt az egész, mehetett az ígéretes massza a 180 fokra előmelegített sütőbe. 45 perc alatt készült el, és nagyjából ennyi idő alatt el is fogyott.
A recept eredetileg a Gusto Magazinban jelent meg.