Jelentősen, mintegy 1500-zal kevesebb étterem és a büfé üzemelt országszerte, viszont a cukrászdák és a munkahelyi vendéglátóhelyek száma kismértékben nőtt. A bezárt üzletek közel fele, nagyjából 1600 egység Budapesten és Pest megyében működött.
Összességében csaknem 3500-zal kevesebb vendéglátóhely üzemelt tavaly Magyarországon, mint 2019-ben, a pandémia előtti utolsó teljes évben, és 12,4 százalékkal kevesebben dolgoztak a szektorban – összegezte a járvány hatását Zerényi Károly, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) képviselő-testületi tagja, elnöki tanácsadó a Statisztikai jelentés a vendéglátásról címen közzétett hagyományos, éves ágazati elemzésében.
A vendéglátás ágazat 140-150 ezer embernek ad munkát, a turisztikai ágazatok közül a legtöbben itt dolgoznak, az összlétszám mintegy harmada.
A pandémia miatt a foglalkoztatottak száma a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás nemzetgazdasági ágban 4,3 százalékkal csökkent 2021-ben az előző évhez képest és 12,4 százalékkal 2019-hez viszonyítva.