szucsg

Az alpolgármester válaszol

szucsg

Az alpolgármester válaszol

Szűcs Gábor, Érd alpolgármestere, a 6. számú választókerület önkormányzati képviselője volt az Érd Tv Párbeszéd című műsorának legutóbbi vendége. Az ÉrdMost.hu közösségi oldalán a lakosság is kérdezhetett a képviselőtől, aki az adás felvétele után válaszolt néhány lakossági kérdésre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Szűcs Gáborral készült interjú itt tekinthető meg:

„A felvétel készítése alatt, illetve után feltett kérdéseket eljuttattuk Szűcs Gábor alpolgármesterhez, aki a következő válaszokat küldte el szerkesztőségünknek:

I. Kérdés a sporttámogatásokról

Önkormányzatunk a jogszabályi előírások alapján egyéni sportolókat két formában tud támogatni az éves költségvetésében meghatározott keret erejéig:

  • olimpiára készülő sportolók,  olimpikonok támogatása;
  • paralimpiára készülő sportolók, paralimpikonok támogatása.

Minden egyéb támogatás a sportszervezetek (bejegyzett, sporttal foglalkozó civil szervezet, vagy sportszakosztályokat működtető gazdasági társaság) részére nyitott, pályázati úton igényelhető.

II. Óvodákra vonatkozó kérdés:

A sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai ellátása a törvényi előírások alapján kétféleképpen történik. A gyógypedagógia óvodák működtetése a központi kormányzat feladata, a fenntartói feladatokat a tankerületi központok látják el.

Ugyanakkor a többi gyermekkel együtt nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai ellátásáról az önkormányzat gondoskodik: fejlesztésüket az általunk fenntartott óvodákban külsős szakemberek végzik, minden gyermeknek biztosítják a szakvéleményben előírt óraszámok szerinti, személyre szabott fejlesztést. A beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek fejlesztése, fejlesztési terv alapján az óvodapedagógusok végzik saját csoportjukban.

Az óvodák szakmailag természetesen önállóak. Az intézményvezetők eldönthetik, hogy a nevelőtestület által elfogadott pedagógiai programjuk alapján milyen egyéb programban vesz részt az általuk vezetett köznevelési intézmény. Az SNI, BTMN gyermekek ellátásával kapcsolatos ismeretek bővítése érdekében az óvodapedagógusoknak lehetőségük volt ingyenes képzéseken részt venniük. Ilyen képzésre került sor az utóbbi években az Óvodai Szakmai Napok keretein belül a Móra Ferenc Általános Iskola: Kommunikáció az autistákkal kapcsolatos előadása keretében.

Az Érdi Kincses Óvoda 2020. szeptembertől SNI munkaközösséget működtet. A munkaközösség a 2020/2021-es nevelési évben többek között a következő témaköröket dolgozta fel: az SNI ellátás keretei, a gyermekek integrációjának segítése, pedagógusok, asszisztensek lehetőségei a fejlesztésben, az autizmus sprektrumzavarral küzdő gyermekek fejlesztését segítő eszközök beszerzése, alkalmazásuk bemutatása, és belső tudásmegosztással ismeretátadás a nevelőtestületnek, és alkalmazása. Nevelés nélküli munkanap keretein belül egy gyógypedagógus tartott előadást szintén az autizmus témájában. Ezeken kívül külsős tanfolyamokon és továbbképzéseken vettek részt az óvodapedagógusok, akik továbbadták ismereteiket a nevelőtestület tagjainak.

Sajnálatos tény – s ez elsősorban Érd agglomerációs település mivoltából adódik, azaz abból, hogy folyamatos a beköltözés, zömében fiatalok, gyerekes családok költöznek városunkba, illetve évente 700-750 baba születik –, hogy minden óvodánkban igen magas a csoportlétszám. Hogy eleget tudjunk tenni felvételi kötelezettségünknek – hiszen az óvoda minden olyan gyereknek kötelező, aki szeptember 1. előtt betöltötte harmadik életévét, illetve minden óvoda köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki életvitelszerűen az óvoda körzetében lakik – kénytelenek voltunk engedélyezni a maximális létszám húsz százalékkal történő átlépését. A legtöbb óvodában – ahol a csoportszoba mérete lehetővé teszi – a csoportlétszám 30 fő körüli évek óta.

A városvezetés természetesen tisztában van azzal, hogy az érdi gyereknevelési intézményrendszer folyamatosan bővítésre szorul, a bölcsődéknél folyamatosan magas a várólista, az óvodáink mindegyike magas csoportlétszámokkal működik. Éppen azért mindent igyekszünk megtenni annak érdekében, hogy ezen változtassunk. Igyekszünk forrás találni arra, hogy 5 helyszínen óvoda- és bölcsőde-komplexum megtervezésre kerüljön. Szeretnék ezáltal a férőhelyeink – amint ezek a projektek megvalósulnak – számát a duplájára emelni.

III. A helyi civil szervezeteknek szóló pályázatokra vonatkozó kérdés:

A koronavírus-járvány miatti önkormányzati bevételkiesések és a jelentős mértékű kormányzati forráselvonások miatt 2021-ben nem lett kiírva pályázat a civil szervezetek támogatására szolgáló keret terhére. De egyéni kérelmeket elbíráltunk, akiknek csak tudtunk, segítettünk. Ugyanakkor tavaly új rendszert és új rendeletet dolgoztunk ki. Az addigi öt keretet összevontuk, átjárhatóvá tettük, hogy ha valahol maradványpénz akadna, azt át lehessen más feladatokra csoportosítani, s így minél több pályázót támogathassunk majd.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email