22_03_29_erdmost_nincskep

Lesz hal karácsonykor, csak drágábban

22_03_29_erdmost_nincskep

Lesz hal karácsonykor, csak drágábban

A magyar lakosság halfogyasztása karácsonykor megnő, annak ellenére, hogy mi magyarok az európai átlaghoz képest kevés halat eszünk. Pedig a hal nagyon jó hatással van az egészségre és az sem mellékes szempont, hogy viszonylag gyorsan lehet belőle finom ételeket készíteni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Jelenleg sincs és karácsonykor sem várható halhiány Magyarországon, az árak viszont változnak, mivel a magyar halakért 7-15, a külföldről importáltakért pedig várhatóan 10-15 százalékkal kell többet fizetni a tavalyi év áraival összehasonlítva – nyilatkozta az Érd FM 101,3-nak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA–HAL) szóvivője. 

 

A karácsony szinte elképzelhetetlen halászlé és egyéb halételek nélkül. Az ünnepi időszakban több halat veszünk ugyan, de a  magyar lakosság az európai (20 kg körüli) átlaghoz képest sajnos még mindig nagyon kevés halat fogyaszt: a mai éves halfogyasztási adatunk nem éri el az 1900-as évek elején jellemző havi halfogyasztási adatot. Jelenleg a magyarok kicsit több, mint 6 kg/fő/év halat fogyasztanak. 

A halak a szervezetünk számára nélkülözhetetlen omega-3, -6 és -9 zsírsavakkal és vitaminokkal, könnyen emészthető, első rangú fehérjeforrások, ezért nagyon fontos, hogy beépítsük az étrendünkbe. Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, legalább hetente kétszer kellene halat fogyasztanunk – hangsúlyozta Lévai Ferenc. 

Karácsonykor változatos, egészséges halétel kerülhet a családok asztalára, az éttermek előjegyzések alapján elkészítik és házhoz is szállítják a tradicionális vagy különleges ünnepi ételt.

A Magyarországon évente termelt 15 ezer tonna étkezésihal 77-78 százaléka (12-13 ezer tonna) ponty. Busából, amurból, kárászból, süllőből, keszegből és a folyami harcsából 2-3 ezer tonna nevelkedik a hazai vizekben. A halmennyiség 20-25 százalékát exportálják, 30 százalékát természetes vizekbe helyezik, és horgászzsákmányként kerül a fogyasztókhoz. A maradék részt a kis- és nagykereskedőkön keresztül értékesítik. 3500 tonna afrikai harcsa és kisebb mennyiségben pisztráng, süllő Magyarország „hévízeiben”, zárt (intenzív) rendszerekben nevelkedik, és onnan kerül a piacokra. Új technológiával, kisebb medencékben, tavakban tápon nevelt őshonos szürkeharcsából 500-600 tonnányit tudnak értékesíteni.

Hangsúlyozta: egyik szegmensben sincs halhiány, a piacon minden kuriózum elérhető, így az afrikai harcsa mellett már szürkeharcsa is kapható, de a piacon a tokfélék és a pisztráng is megtalálható. 

Lévai Ferenc egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy aki szeretne halat venni karácsonyra, az tud is, ennek érdekében még önkéntes exportkorlátozást is bevezetett a szervezet, hogy addig sehová nem adnak el halat, amíg van rá igény a magyar piacon. 

Az interjú végén pedig receptötleteket is kapunk, milyen halétel kerüljön az asztalra karácsonykor. 


 

 

További cikkeink

További cikkeink

Érdi Kincses Óvoda és Tagóvodái pályázatot hirdet Köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör betöltésére.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email