22_03_29_erdmost_nincskep

Szumó: három érdi arany az Európa-bajnokságról

22_03_29_erdmost_nincskep

Szumó: három érdi arany az Európa-bajnokságról

Az Érdi Spartacus SC hat szumósa volt érdekelt a Kazanyban rendezett U21-es, U23-as és felnőtt Európa-bajnokságon. Buzás Patrik az U23-asoknál -77 kilóban lett Eb-győztes, míg csapatban az U21-es és U23-as magyar együttes is diadalmaskodott.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A június 24. és 28. között rendezett oroszországi szumó Eb első napján az U21-es korosztály lépett dohióba. Az érdiek közül ezen a napon a +115 kilogrammosok között induló Végh Artúr szerepelt a legjobban, aki ezüstéremig menetelt, míg testvére, Richárd a -100 kilósoknál állhatott a dobogó legalsó fokára. Utóbbi a nyílt (súlycsoport nélküli) kategóriában az ötödik helyig menetelt nála fizikálisan erősebb ellenfelek ellen.

Rajtuk kívül Berta Mike -70 kilóban, a mindössze 2004-es születésű Baljer Roxána pedig -65 kilóban végzett ötödik helyen.

A nap szenzációját viszont a csapatverseny jelentette, hiszen a Végh Artúrral és Végh Richárddal kiálló magyar együttes aranyérmes lett, miután a két érdi tízből nyolc meccsét is megnyerte.

Az U23-asoknál az érdiek egyetlen egyéni aranyérmét a -77 kilogrammosoknál szereplő Buzás Patrik szerezte, aki ellenfeleinek is meglepetést okozott végső sikerével. A Végh-testvérek pedig „érmet cseréltek” a második napon, hiszen a 100 kilósoknál Richárd lett ezüstérmes, a +115 kilósoknál pedig Artúr bronzérmes.

Az U21-esekhez hasonlóan U23-ban Berta Mike és Baljer Roxána ötödik helyen végzett.

Ebben a korosztályban is magyar győzelem született a csapatversenyben, amely a Végh-fivérek mellett Buzás Patrikkal is kiegészült.

Az Eb utolsó napján tartották a felnőttek versenyét, itt a nőknél a -55 kilogrammos Lemák Diána gyengébb kezdés után tudott javítani és végzett bronzérmesként.

A férfiaknál Buzás Patriknak az orosz rivális már a csoportkörben visszavágott az egy nappal korábbi U23-as vereségért, így az érdi szumós csak az ötödik helyig tudott menetelni, hozzá hasonlóan Végh Richárd is ötödikként végzett a felnőtteknél, míg Végh Artúr végül visszalépett a küzdelemtől.

A felnőtteknél a magyar együttes is ötödik lett a csapatversenyben, de mint Tar Mihály, az Érdi Spartacus SC elnöke, a Magyar Sumo Szakszövetség társelnöke lapunknak elmondta, ha Végh Artúrt is nevezik erre a versenyre, szerinte a dobogó is meglehetett volna.

Tar Mihály az Eb-szereplés kapcsán kiemelte, a kontinensviadalt megelőző egy hónapban már minden nap voltak szumóedzéseik.

A szumósok számára legközelebb július végén, Lengyelországban lesz nagy verseny, hiszen az U14-es, U16-os és U18-as korosztályok Európa-bajnokságát rendezik meg.

Az Érdi Spartacus SC eredményei a kazanyi szumó Európa-bajnokságon, 06.24-28.
Lemák Diána -55 kg
felnőtt:
3. hely
Baljer Roxána -65 kg
U21:
5. hely
U23: 5. hely
Berta Mike -70 kg
U21:
5. hely
U23: 5. hely
Buzás Patrik -77 kg
U23:
1. hely
felnőtt: 5. hely
Végh Richárd -100 kg
U21:
3. hely; Open 5. hely
U23: 2. hely
felnőtt: 5. hely
Végh Artúr +115 kg
U21:
2. hely
U23: 3. hely

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email