22_03_29_erdmost_nincskep

A budapesti agglomeráció szennyvízmintáiban ismét több a vírus örökítőanyaga

22_03_29_erdmost_nincskep

A budapesti agglomeráció szennyvízmintáiban ismét több a vírus örökítőanyaga

Április 8-ig meghosszabbították a hatályban lévő védelmi intézkedéseket - hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A tisztifőorvos elmondta: egy hét alatt 13 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. A budapesti agglomeráció szennyvízmintáiban nőtt a vírus örökítőanyagának mennyisége.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kormány április 8-ig meghosszabbította a hatályban lévő védelmi intézkedések érvényességét – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a hétfői online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert elmondta: az operatív törzs javaslatára hozott döntést – a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt – a magyar emberek életének, testi épségének, egészségének védelme indokolja.

A rendőr alezredes beszámolt arról, hogy változatlanok maradnak a maszkviselésre, a kijárási tilalomra, a közterületi magatartási szabályokra, az üzletekre, szabadidős létesítményekre, szórakozóhelyekre vonatkozó védelmi intézkedések, illetve az üzletek nyitvatartásával, a szolgáltatásokkal, az oktatás korlátozásával kapcsolatos rendelkezések. Ugyanígy április 8-ig meghosszabbodik a Magyarország valamennyi schengeni belső határszakaszára ideiglenesen bevezetett határellenőrzési és határőrizeti feladatok, valamint a magyarországi személyforgalomra érvényes beutazási korlátozások hatálya – tette hozzá.

Müller Cecília tisztifőorvos elmondta: egy hét alatt – az előző héthez képest – 13 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. A háziorvosok mellett a járvány kezelésében dolgozó valamennyi orvosnak lehetővé tették a favipiravir gyógyszer felírását, amely szavai szerint életeket menthet, megelőzhető általa a kórházba kerülés. Kérte, hogy az orvosok éljenek a készítmény rendelésével, akinek pedig felírják, pontosan tartsa be a gyógyszerszedési előírásokat. Eddig – mondta – 56 ezer dobozt rendeltek járóbeteg-ellátás keretében ebből a gyógyszerből.

Az országos tisztifőorvos szólt arról, hogy elkezdték a munkát a honvédség oltóbuszai is: először Nógrád megye kistelepülésein oltják az előzetesen regisztráltakat, eddig 306 ember kapta meg így a vakcinát. Az oltás öt busszal folytatódik Nógrádban, néhány nap múlva pedig már Komárom-Esztergom megyében is.
 
A vakcinahelyzetet illetően elmondta: rendre érkeznek az oltóanyagok az országba. Vizsgálat után felhasználhatóvá minősítettek egy korábban érkezett 250 ezer adagos Szputnyik V szállítmányt, így már ezek a vakcinák is beadhatók az oltópontokon. 

A járvánnyal összefüggő környezet-egészségügyi adatokról az országos Müller Cecília azt mondta: átlagosan stagnál a szennyvízmintákban a vírus örökítőanyagának mennyisége, azonban néhány helyen – Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szegeden, Zalaegerszegen és a budapesti agglomerációban – emelkedést tapasztaltak. Megjegyezte, hogy a szennyvízmintákban is a brit vírusmutáns a domináns.

Húsvétról szólva a szakember azt javasolta, hogy lehetőség szerint csak a szűk család ünnepeljen együtt. A már beoltott nagyszülőkkel lehet találkozni, azonban ekkor sem szabad elfeledkezni a járványügyi és higiénés szabályok betartásáról. Megjegyezte, még nincs kellő ismeret arról, hogy aki megkapta az oltást, milyen mértékben képes továbbadni a fertőzést másoknak.
    

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email