22_03_29_erdmost_nincskep

Müller Cecília: Elemi erővel tombol a járvány

22_03_29_erdmost_nincskep

Müller Cecília: Elemi erővel tombol a járvány

Ide kell teremtenünk a világ négy sarkából a biztonságos, jó minőségű, engedélyezett és hatásos vakcinákat. Nem tudunk várni - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos. Ezen az oltási héten 215 ezer idős ember beoltására lesz lehetőség.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Magyarországon teljessé vált, szinte száz százalékos az angol mutáns jelenléte. Kevés kivétellel, mikor kimutattuk a cseh és egyéb mutánsokat, túlnyomó többséggel ez a variáns van jelen – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Minél több oltóanyag és minél gyorsabban jön, annál jobb – így reagált Müller Cecília arra a kérdésre, mi szükség van további keleti vakcinák beszerzésére, ha áprilisban és májusban Sinopharm és nyugati vakcinaszállítmányok várhatók. Mint mondta, nem tudunk várni a negyedik negyedévre, amikor beérkeznének a nyugati vakcinák. Egy részük jön folyamatosan, egy részük azonban időben jelentősen elhúzódva érkezne csak hazánkba.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elhangzott: a regisztrált 65 év felettiek 65 százalékát sikerült már beoltani.

Ami a következő hét oltási tervét illeti: folytatódik az idősek oltása a háziorvosoknál és az oltópontokon. A kínai Sinopharmból minden háziorvos öt-öt ampullát kap, viszont az esedékes második oltáshoz most kapják meg a 275 ezer adag kínai vakcinát is.

A múlt csütörtökön érkezett AstraZenecából 2160 megyei háziorvosi praxisnak adnak egy-egy ampullát, amiből tíz-tíz idős embert tudnak beoltani.

A szintén múlt csütörtökön érkezett Moderna vakcina nagyrésze második körös oltásokra kell, és csak 11200 adagot tudnak első oltásra biztosítani. Ezt a budapesti háziorvosoknak szállítják ki, akik tíz-tíz idős embert tudnak beoltani.

Kedden Pfizer oltóanyag érkezett Magyarországra, ezt egyenesen a kórházi oltópontokra viszik, ahová a háziorvosok küldenek praxisonként 31-31 idős páncienst. 

Egy hét alatt több mint 215 ezer regisztrált idős ember oltására lesz lehetőség, ebből 157 ezret a kórházi oltópontokon Pfizerrel, 57 800 idős embert pedig a háziorvosoknál tudnak beoltani három vakcinával (25000-et  Sinopharmmal, 21600-at AstraZenecával, 11200 idős embert pedig Modernával) – mondta el György István, az országos oltási munkacsoport vezetője, hozzátéve: hamarosan munkába állnak a Magyar Honvédség oltóbuszai is, elsősorban a kistelepüléseken. 

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta az összes igazolt fertőzött 1,4 százaléka volt egészségügyi dolgozó. Jelenleg 285 fő pozitív személyt tartanak nyilván. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email