22_03_29_erdmost_nincskep

Karikó Katalin: Nem a védőoltások miatt van ennyi mutáns

22_03_29_erdmost_nincskep

Karikó Katalin: Nem a védőoltások miatt van ennyi mutáns

A beoltottak is megfertőződhetnek koronavírussal, és terjeszthetik is azt, hiszen a vakcina a megbetegedéstől és nem a megfertőződéstől véd, bár csökkentheti ez utóbbi esélyét - nyilatkozta Karikó Katalin, hangsúlyozva: a maszk viselése oltás után is javasolt, amíg ilyen magas a fertőzöttek száma.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az oltások előrehaladtával egyre több hír jelenik meg olyanokról, akik az első vagy a második vakcina után megkapták a koronavírust. A Szeretlek Magyarország.hu megkereste Karikó Katalint, a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó, Amerikában élő magyar kutatót, aki a portálnak elmondta: egyetlen Covid-19 vakcina sem véd meg a fertőződéstől, csak a vírus okozta megbetegedéstől, különösen a kórházba kerüléstől. 

„A vérben keringő ellenanyag, illetve az emlékező sejtek nem tudják megakadályozni a vírus szaporodását az orr- és szájnyálkahártya sejtjeiben. A Pfizer vakcinára van adat, ami azt mutatja, hogy 30 százalékkal csökkenti a megfertőződés esélyét, illetve, hogy a megfertőződött, vakcinált személy kevesebb vírust terjeszt” – magyarázta.

Hozzátette: „A megbetegedéstől sem véd száz százalékosan egyetlen Covid-19 vakcina sem. Még a leghatékonyabb mRNS vakcinák, a Pfizer és a Moderna is 95 százalékban védték meg a beoltott embereket a tünettel járó betegségtől.

Tehát a maszk viselése oltás után is javasolt, amíg ilyen magas a fertőzöttek száma. Egyrészt, hogy a beoltott ne fertőződjön meg, vagy ha megfertőződött, akkor ne adja tovább.
Karikó Katalint az Atlantic című amerikai magazin egyik írását idézte, amiben a védőoltást az esernyőhöz hasonlítják, ami megvéd az esőben, de a viharban már kevésbé, és vizes leszel, hiába van esernyőd. Vagyis, ha valaki nagyon nagy mennyiségű vírust lélegzik be, nincs az az immunrendszer, amely képes azt teljesen kivédeni. „De a vakcina ilyen esetben is csökkenti a betegség súlyosságát” – hangsúlyozta.

Karikó Katalin szerint nem igaz, hogy a védőoltások miatt lesz egyre több mutáns. Ahogy a New England Journal of Medicine-ben megjelent cikkben a Harvard orvosai beszámoltak róla, a variánsok megjelenését nem az oltások okozzák, hanem olyan emberek fertőződése, akik immunrendszert gátló kezelés alatt álltak. Karikó Katalin szerint épp ezért fontos az oltás, hogy a vírusnak esélye se legyen mutánsokat létrehozni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email