22_03_29_erdmost_nincskep

Itt a heti oltási terv – kevés a vakcina

22_03_29_erdmost_nincskep

Itt a heti oltási terv – kevés a vakcina

A következő héten 276 ezer idős beoltására van elegendő vakcina. A kórházi oltópontokon Pfizerrel és Sputnyikkal, a háziorvosi praxisokban AstraZenecával oltanak. Kevés a vakcina, így a háziorvosok a héten csak tíz-tíz embert tudnak beoltani, és 19-et Pfizer, 25 főt Sputnyik oltásra küldeni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„A múlt héten dupla sebességgel tudtunk haladni az uniós átlaghoz képest, ezzel az unióban az előkelő második helyen állunk” – hangsúlyozta György István, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.  Hozzátette: az érkező vakcinákat folyamatosan vizsgálják, osztják és eloltják.

 A 3,3 millió oltásra regisztrált közül 1,7 millió az idős ember. György István heti oltási terv ismertetésekor elmondta: továbbra is a regisztrált idősek oltására koncentrálnak, a rendelkezésre álló vakcinák döntő részét az ő oltásukra használják fel.

A kedden érkezett 120 ezer adag Pfizer-szállítmányból 98 ezret a regisztrált idősek első körös oltására biztosítanak. Az időseket a háziorvosok szervezik a kórházi oltópontokra. 22 ezer adagot második körös oltásokra használnak fel.

A hétfőn felszabadított 150 ezer adag Szputnyik vakcinából 130 ezret szintén kórházi oltópontokra szállítanak, erre is a háziorvosok szervezik majd a regisztrált időseket. További 20 ezer adagot a védekezésben résztvevők (például rendvédelmi dolgozók, katonák) használnak fel. 

A múlt héten érkezett AstraZeneca-vakcina nagy részét, 48000 adagot, szintén a regisztrált idősek oltsára biztosítják, ezeket mától veszik át a háziorvosok. 4800 praxisnak jut egy-egy ampulla, amiből 10 idős embert tudnak beoltani. A szállítmány többi részét és a kórházi oltópontokon rendelkezésre álló AstraZenecát az egészségügyi dolgozók, medikusok, valamint a katonák számára lehet felhasználni.

A következő egy hétben 276 ezer idős ember beoltására van elegendő vakcina. A kórházi oltópontokon Pfizerrel és Sputnyikkal folytatódik a regisztrált idősek oltása. A háziorvosok átlagosan 19 idős embert tudnak Pfizer, és 25 főt Sputnyik oltásra beküldeni. A megyei oltási munkacsoportok feladata, hogy praxisarányosan osszák fel a vakcinákat.

A háziorvosoktól az oltási terv szerint napi 15, hétvégén napi 40 személy oltására számítanak. Ez óránként 4-5 fő oltását jelenti. Jelenleg ennyi oltóanyag nem áll rendelkezésre – hangsúlyozta. A következő héten a háziorvosoknak 10-10 regisztrált ember beoltására lesz lehetőségük 5-6 nap alatt, mivel nincs több vakcina.  

Ezen a héten még több mint 70 ezer második körös oltást is be tudnak adni az oltóhelyeken. 

György István álhírnek nevezte, hogy egyes szakrendelők nem kaptak oltóanyagot, ugyanis minden aktív oltópontra megküldték az oltandók listáját és az oltóanyagot. Továbbra sincs elég oltóanyag ahhoz, hogy a szakrendelőket is bevonják az oltásba, de néhány szakrendelő esetében ez már megtörtént. A többire akkor kerül sor, ha szükség lesz az oltókapacitás további bővítésére. Egyelőre nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából – hangsúlyozta. Ha lesz elég vakcina, 6752 oltópont áll majd rendelkezésre.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email