22_03_29_erdmost_nincskep

Így alakul a következő oltási hét

22_03_29_erdmost_nincskep

Így alakul a következő oltási hét

Kedden lezárul az oltási hét. A következő héten kevesebb oltóanyag áll majd rendelkezésre, mert AstraZenecából több százezerrel kevesebb érkezik. A kórházakban Pfizer-, a háziorvosi rendelőkben AstraZeneca-vakcinával oltanak majd. Jelenleg 5500 oltóhely van, ennyi most elegendő.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Magyarország az összes beadott oltást figyelembe véve 17,7 százalékon áll, s ezzel stabilan a második az EU-ban – nyilatkozta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője hétfőn a közmédiának.

Mint mondta, gond nélkül végrehajtották az előző hétről elhalasztott, sms-behívásos AstaZeneca-oltások beadását. Tumultus egy-két helyen alakult csak ki, például a Jahn Ferenc kórházban, de elmondása szerint ott is egy órán belül megszüntették ezt a problémát.

Az oltási hétből még a hétfő és a kedd hátravan, de a következő heti terv is megvan. Ekkor  kevesebb oltóanyag áll majd rendelkezésre. A kórházi oltópontokon Pfizer-, a háziorvosoknál pedig AstraZeneca-vakcinával oltanak majd.
    
Közölte, hogy az EU oltóanyag-szállítása továbbra is akadozik. Most kaptak értesítést arról, hogy az AstraZeneca oltóanyagából az elkövetkező időszakban több százezerrel kevesebbet fog kapni Magyarország. Megjegyezte: ebből is látszik, hogy bölcs döntés hozott a magyar kormány, amikor keletről – Oroszországból és Kínából – is vakcinákat szerzett be. Ez is segíti, hogy az oltási programmal hatékonyan és gyorsan haladjanak – jelentette ki.
   
Az oltóanyagok felhasználásával kapcsolatban elmondta: a Nemzeti Népegészségügyi Központnak az érkező szállítmányokat be kell vizsgálnia, ami hosszabb folyamat. A rendelkezésre álló és a beadható vakcinákat viszont mind beadják – közölte.

György István elmondta: a jelenlegi ütemezett oltási szakaszban több mint 5500 oltóhely áll rendelkezésre, a tömeges oltási szakaszban pedig csaknem 7 ezer oltóhely lesz. Közölte, vannak önkormányzatok, amelyek „nagy aktivitást mutatnak” és oltóhelyeket hoznak létre, de erre jelenleg semmi szükség. Az oltóhelyek száma elegendő – szögezte le, hozzátéve: az oltásokkal akkor hagyják el az egészségügyi intézményrendszert, ha annak különleges indoka lesz.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email