22_03_29_erdmost_nincskep

Az AstraZeneca várhatóan jelentősen csökkenti vakcinaszállítmányait

22_03_29_erdmost_nincskep

Az AstraZeneca várhatóan jelentősen csökkenti vakcinaszállítmányait

Már 1 millió 334 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közel négyszázezren a második oltásukat is megkapták. 7706 az új fertőzött és elhunyt 131 beteg – tájékoztatott a koronavirus.gov.hu.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A járvány kezdete óta 524 196 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 131 beteg, így az elhunytaké 17 083 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 354 817, de az aktív fertőzötteké is már 152 296 főre emelkedett.  9300 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1008-an vannak lélegeztetőgépen.

Eddig több mint 3,2 millióan regisztráltak a védőoltásra.  A  háziorvosok AstraZenecával oltanak, a kórházi oltópontokon pedig Szputnyikkal és Pfizerrel. 

Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is lekötöttünk. A kínai  Sinopharm oltóanyagból a csütörtöki szállítmánnyal együtt már egymillió adag vakcina érkezett, az első félmillió adagos szállítmányt a háziorvosok már eloltották a regisztrált idősekre. Az orosz vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják a megyei kórházak oltópontjain. Az AstraZeneca várhatóan jelentősen csökkenti vakcinaszállítmányait.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult. Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Eddig 1,6 millió 60 év feletti idős ember regisztrált,  és jelentős részük már megkapta az oltást a háziorvosnál vagy kórházi oltóponton. Az Operatív Törzs kéri a háziorvosoktól, hogy a rendelkezésre álló vakcinákkal a praxisukban a még be nem oltott regisztrált idősek oltását végezzék, és a legidősebbektől haladjanak kor szerint lefelé. Az oltás történhet a háziorvosi rendelőben, kórházi oltóponton vagy az idős ember otthonában is. Negyedik körben, február 11-én megkezdődött  a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Erre eddig az AstraZeneca-vakcinát használták, mert az eddigi előírások szerint csak 18-59 év közöttieket  lehetett vele oltani. Ötödik körben megkezdődött a védekezésbe résztvevő rendőrök, rendvédelmi dolgozók és katonák oltása is.   

A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált. 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email