22_03_29_erdmost_nincskep

A WHO engedélyezte a Johnson & Johnson vészhelyzeti alkalmazását

22_03_29_erdmost_nincskep

A WHO engedélyezte a Johnson & Johnson vészhelyzeti alkalmazását

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 12-én engedélyezte a Johnson & Johns amerikai gyógyszeripari vállalat egydózisú vakcinájának vészhelyzeti alkalmazását. Az oltóanyag mintegy 85%-os hatékonyságú.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Minden egyes új, biztonságos és hatékony eszköz a Covid-19-cel szemben újabb lépést jelnet a járvány ellenőrzése felé”

– idézi a Magyar Távirati Iroda Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, a WHO főigazgatóját.

Az amerikai Johnson & Johnson egydózisú oltóanyagát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta az Európai Unióban.

Az MTI azt írja,

a vakcina mintegy 85 százalékban hatékony.

A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett oltóanyag arra a technológiai platformra támaszkodik, amelyet már használtak a gyógyszergyár nemrégiben jóváhagyott, ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vírus elleni vakcinák kifejlesztéséhez és gyártásához.

Az oltóanyagban ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához tartozó T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget – közölték.

Az oltóanyag nem igényel mélyhűtést, egyszerű hűtőszekrényben tárolható.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email