22_03_29_erdmost_nincskep

Diósdon is elkezdték az idősek oltását

22_03_29_erdmost_nincskep

Diósdon is elkezdték az idősek oltását

Pénteken a diósdi háziorvosi rendelőben Dr. Varga Dániel praxisában beoltották a tíz legidősebb beteget, Moderna-vakcinával. A háziorvosok egyelőre nem kaptak tájékoztatást arról, hogy a továbbiakban pontosan milyen szerepük lesz az oltási tervben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csütörtökön az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok és szociális intézmények oltási programját követően elindult a legidősebbek beoltása is, amiben egyelőre a háziorvosok kaptak főszerepet. A sűrű feladatlistát múlt pénteken kora délután kapták meg az alapellátó orvosok, igaz, oltania nem mindenkinek kell egyelőre. Az előzetes tervek szerint a több mint ötezerből 1800 háziorvosi praxis kezdte volna el február 4-én a 80 év feletti páciensek oltását, ám a múlt hétvégén kiderült, hogy a tervezettnél kevesebb Moderna-vakcina érkezik Magyarországra, ezért egyelőre csak 1080 háziorvos kaphatja meg a tíz ember beoltását lehetővé tevő ampullát és a hozzá tartozó eszközöket.

A kisebb Moderna-szállítmány azért módosította az eredeti (nyilvánosságra eddig nem hozott) oltási tervet, mert a háziorvosi rendelők egyelőre csak ezzel a vakcinával tudnak oltani, a Pfizeré ugyanis –70 fokos hűtést igényel, amit a praxisok nem, csak a kórházak és oltóközpontok képesek megoldani. Azoknak a háziorvosoknak is van feladatuk, akiknek nem jutott a Moderna-vakcinából: praxisonként nekik is (összesen ötezer háziorvosnak) hat, oltásra regisztrált idős pácienst kell a megyei vagy városi kórházakba küldeniük, ahol megkaphatják a Pfizer védőoltását. György István, a Miniszterelnökség államtitkára ezzel kapcsolatban azt mondta, a legjobb az lenne, ha a család oldaná meg az idősek szállítását, de a háziorvosok közbenjárásával betegszállítót is küldhetnek.

Így összesen nagyjából 40 ezer idős embert olthatnak be a következő négy napban, negyedüket a háziorvosok, háromnegyedüket pedig a kórházakban.

Diósd, a szerencsések között van, ott ma el tudták kezdeni az oltások beadását. Dr. Varga Dániel háziorvos elmondta, csak nála volt erre lehetőség, a másik három háziorvos még nem kapott koronavírus elleni vakcinát, ők praxisonként hat, oltásra regisztrált idős pácienst a törökbálinti Tüdőgyógyintézetbe utaltak be, ahol megkaphatják a Pfizer védőoltását. 

„A páciensek lelkesek voltak, örültek az oltásnak. Szerencsére egyiküknél sem tapasztaltunk semmilyen mellékhatást. A következő oltást 28 nap múlva kapják meg a most beoltottak. Reméljük, minél hamarabb kapunk még vakcinát, mert naponta cseng a telefon, hogy érdeklődjenek, kire mikor kerülhet sor.” – mondta Dr. Varga Dániel. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email