Mint arról az adóhivatal beszámolt, a 2021-es változások nem befolyásolják a párlatkészítés két eddig is megszokott módját, a magánfőzést vagy a bérfőzést.
Részletezték: a magánfőző személyes fogyasztásra állítja elő a párlatot gyümölcsből és legfeljebb 100 liter űrtartalmú, saját pálinkafőzőt használhat. Újdonság azonban, hogy a magánfőzés adómentessé vált, de a főzhető mennyiség továbbra is 86 liter. Ez a mennyiség csak a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, vagy kizárólag adóraktár részére értékesíthető. Kitértek arra is, hogy az adómentességgel együtt megszűnik a párlatadójegy is.
Az is változás, hogy mostantól a magánfőzőknek ki kell tölteniük a NAV J49-es nyomtatványát és el kell küldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz – ez elektronikusan és papír alapon is megtehető.
Meg kell adnia a nevét, a lakcímét, az adóazonosító jelét, a főzni tervezett pálinka mennyiségét literben és nyilatkoznia kell, hogy a magánfőzés feltételeinek megfelel. A bejelentés alapján a NAV magánfőzöttpárlat-származási igazolást készít, amit elküld a magánfőzőnek.
Ha valaki most kezdene otthoni főzésbe, vagy már főz, de adatai megváltoztak, a magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés megszerzését, valamint a változásokat 15 napon belül kell bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. Az ellenőrzéseket az önkormányzati adóhatóság munkatársai végzik. Valótlan adatok megadása, vagy a főzés bejelentésének hiánya miatt a desztillálóberendezést és az azon előállított párlatot le is foglalhatják.
A bérfőzetéssel szeszfőzdében előállított pálinka után a bérfőzetőnek 2021-től évente 50 liter mennyiségig nem kell adót fizetnie, az 50 litert meghaladó vagy a nem adóraktárnak értékesítésre szánt mennyiségre az adó hektoliterenként 333 385 forint. Az 50 literes mennyiség alatt 43 hektoliterfok alkoholterméket kell érteni, amely például 86 liter 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatnak feleltethető meg.
A jövedéki ügyeket elektronikusan kell intézni. Ez alól magánfőzőnél csak a bejelentési kötelezettség és a származás igazolása, a kizárólag bérfőzést végző adóraktárnál pedig az adóraktári nyilvántartás vezetése és adatszolgáltatása jelent kivételt.