22_03_29_erdmost_nincskep

Több hónap bezártságban

22_03_29_erdmost_nincskep

Több hónap bezártságban

Kirándulás a Velencei-tóhoz. Virágot vinni a temetőbe. Beülni egy cukrászdába – ezekre vágynak a pszichés problémákkal küzdő betegek, akik a vírusveszély miatt hónapok óta igen szigorú szabályok közt élnek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Lassan telnek a téli napok a Bástya védett házban, ahol pszichés problémákkal küzdő betegek élnek, támogatott lakhatásban. Szeptember óta csak az orvoshoz mehetnek el, látogatókat is csak a kapuban fogadhatnak, karácsonykor pedig telefonon beszélhettek a hozzátartozókkal, barátokkal. Munka sincs már egy fél éve, pedig hogy örültek a lakók, ha akadt olyan hely – szociális foglalkoztató –, amely alkalmazta őket, hiszen pszichiátriai betegként nekik nem könnyű megfelelő munkát találniuk. Most ez a lehetőség is szünetel.

„Tizennégyen vagyunk most a Bástyában, ketten hamarosan átköltöznek egy másik házba. Változó, hogy ki mennyire tudja elfoglalni magát. Az a jó, ha van valamilyen munka: vasalás, takarítás, főzés, bármi. Már tavasszal belekóstoltunk a karanténba, igaz, egy kis lazítást hozott a nyár: legalább a ház körül lehetett sétálni. Az itt lakók nagyon szeretnek kijárni, boltba, ide-oda, de most ez is megszűnt, jó, ha a környékbeli utcákba ki tudunk menni néha” – mondta lapunknak Vig Ágnes, a Bástya házvezetője.

Volt olyan időszak is, amikor a lakók nem tartózkodhattak egyszerre egy helyiségben, sőt, még a kertbe is csak felváltva mehettek ki, ugyanis a szigorú óvintézkedések dacára náluk is volt covidos beteg. Most már mindenki egészséges, de sok lakó tart a betegségtől, többen be is szeretnénk oltatni magukat. „A karantén nagy lelki megterhelés a pszichés betegeknek, nem véletlen, hogy mindennap bent vagyok, figyelem, kinek van szüksége segítségre, és igyekszem lekötni őket. Úgy veszem észre, hozzászoktak már ehhez a megváltozott helyzethez, ugyanakkor nagyon várják, hogy enyhüljenek a szabályok, vége legyen a kijárási tilalomnak. Még kívánságlistát is írunk, ki hova szeretne utazni, és átbeszéljük a lehetőségeket” – tette hozzá Ágnes.

A lakóknak nincsenek nagy vágyaik: eljutni a temetőbe, hiszen halottak napján sem mozdulhattak ki, beülni egy cukrászdába, elvonatozni a Velencei tóhoz, hazalátogatni a rokonokhoz, régi barátokhoz… Mind olyan kérés, ami szerény és teljesíthető. „Ma jó idő volt, sétáltunk egyet a környéken egy félórácskát, de ezt csak akkor tudjuk megoldani, ha többen vagyunk bent kollégák. Ezek is csak rövidke séták, nem pótolják a kirándulásokat. Amint jön a jobb idő, elkezdhetjük a kerti munkákat, hiszen a lakóink nagyon szeretnek ültetni, palántázni, tavaly is szép kiskertünk volt. És az is elképzelhető, hogy házon belül rendezünk egy szerény farsangot, azzal zárjuk az idei telet.” 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email