22_03_29_erdmost_nincskep

Minden, amit tudni akart a tojásról, de eddig nem merte megkérdezni

22_03_29_erdmost_nincskep

Minden, amit tudni akart a tojásról, de eddig nem merte megkérdezni

Mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? Erre ugyan ezúttal sem kapnak választ, de minden egyébre igen, ha meghallgatják az ÉrdFm 101.3 Bundáskenyér című műsorát, melyben Dr. Molnár Györgyivel, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkárával beszélgettek munkatársaink.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kollégáink többek között ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ: 

  • Vajon miért jön le a főtt tojás héjával együtt olykor a tojásfehérje is?
  • Meddig főzzük  a tojást, hogy benne maradjanak a tápanyagok?
  • Mitől olyan egészséges a tojás?
  • Milyen jelzések vannak a tojáson?

A tojást egy óriási fehérje bomba 60% fehérje, 40% sárgája, rengeteg vitaminnal, tápanyagokkal. Vagyis a legegyszerűbb és legolcsóbb fehérje forrás, amit az anyatejjel egyenértékű tápanyagként szoktak emlegetni.

Magyarországon az egy főre jutó tojásfogyasztás évi 240 darab, de ez már magába foglalja a sütemények, a majonéz és egyéb ételek tojás tartalmát is. A szakértő szerint nyugodt szívvel ehetünk ennél többet is.

Arról is szó esik, hogy milyen jelzések találhatók a tojáson. A HU felirat természetesen azt jelöli, hogy Magyarországról származik a tojás, érdemes ilyet választani, hiszen ez a legfrissebb, ez utazik a legkevesebbet. A 0-3-ig tartó számozás azt jelzi, milyen tartásból származik, a HU jelzés utáni számsorok pedig a származási helyre, régióra, településre utalnak.

Hogy milyen a tojás minősége, annak igazi fokmérője a frissessége, mérete, hogy mennyire sárga a sárgája, nem pedig az, hogy milyen tartásból származik. És hogy milyen színű a tojás sárgája az attól függ, hogy mit evett a tyúk. Hazánkban a tyúkok által elfogyasztott kukorica adja ezt a színt a tojásnak.

És még egy tévhitet eloszlatunk: ha minden nap eszünk tojást, az egy egészséges ember számára nem okozhat magas koleszterin szintet, ugyanakkor kiváló energiaforrás, így remekül beilleszthető a napi diétába is.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email