22_03_29_erdmost_nincskep

Fókuszban a csomópontépítések

22_03_29_erdmost_nincskep

Fókuszban a csomópontépítések

A Modern Városok Program érdi projektjei nem egy modern város kiépítését szolgálták elsősorban, hanem az oligarchák gazdagodását - jelentette ki a képviselő-testület csütörtöki ülésén Csőzik László polgármester, aki arról beszélt, miért csúsznak éveket a csomópontépítések. Közgyűlési összefoglaló.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Modern Városok Program projektjeinek haladását ismertette a közgyűlés október 22-ei ülésén Csőzik László polgármester, aki emlékeztetett arra: az, hogy a MVP egyáltalán érinthette Érdet, annak köszönhető, hogy elnyerte a megyei jogú városi rangot. Az 1998-as ciklusban az akkori fideszes többségű parlament ezt nem szavazta meg, és csak a szocialista-szabad demokrata kormányzás idején előlegezték meg a bizalmat, hogy Érd a jövőben ki tudja aknázni a benne rejlő lehetőségeket.

Csőzik László úgy fogalmazott: az érdi MVP-projektek nem egy modern város kiépítését szolgálták elsősorban, hanem az oligarchák gazdagodását – a 2014-es ciklusban „a Mészárosok városává vált Érd, és az oligarchák kifizetőhelyévé tették”. „Városunkat Felcsútról irányították. Nem azokat a problémákat oldotta meg ez a program, amire igazán szükség volt. Ami megkezdődött, inkább volt a haverok kifizetése, és olyan projektek megindítása, amelyek rosszul voltak előkészítve. Szinte teljesen hiányzott a komplex, a város szövetébe mélyen belenyúló, azt koherens egésszé összeszövő, modern városfejlesztést szolgáló programsorozat. Sok esetben hiányoztak a kiviteli tervek, és nem szereztek megfelelő mennyiségű forrást a beruházásokhoz” – hangsúlyozta Csőzik László, hozzátéve: nem gondoltak az új projektek (pl. a parkvárosi sportlétesítmény, illetve a városliget) üzemeltetésének költségeire sem.

Csőzik László ismertette azokat az MVP-s csomópontépítési projekteket, amelyek VEKOP-forrásból jönnek létre Érden. Hangsúlyozta: bár 2015-ben indult volna a program, 2020-ra mindössze egy csomópontot sikerült átadni. „Már réges-rég meg kellett volna épülnie valamennyinek, csakhogy nem készültek kiviteli tervek, ezért a közbeszerzési eljárások rendre kudarcot vallottak: amikor három év késedelemmel elindították azokat, a tíz kiírt pályázatra egyáltalán nem volt jelentkező. Három esetben olyan cég nyerte el a beruházásokat, amelynek beletört a bicskája az építkezésekbe. 2019 decemberében derült ki, hogy a Gellért utcai, valamint a Bajcsy–Daróci utcai csomópontnál volt ugyan nyertes, sőt, tavaly márciusban meg kellett volna kezdeniük a kivitelezést is, ám ehhez hozzá sem láttak. A szerződést közös megegyezéssel meg kellett szüntetnünk. A közbeszerzési kiírásokat újra megpróbáltuk beadni, de az ezeket jóváhagyó miniszterelnökség folyamatosan visszadobta, hiánypótlásokat kért, és felhívta a figyelmet arra, hogy instabil a műszak tartalom. Így most határidő-módosítást kértünk. A projektek ennek köszönhetően nem kerülnek veszélybe, azokat bőven be tudjuk fejezni. Közbeszerzést írunk ki a kiviteli tervekre, hiszen ezeket a beruházásokat enélkül nem lehet megcsinálni” – hangsúlyozta Csőzik László, aki elmondta azt is: a csomópont-építések várhatóan a jövő évben egyszerre robbannak majd be. 

A polgármester lapunknak elmondta: az Ercsi út felújítását és a városközponti körforgalom turbó körforgalommá való átalakítására vonatkozó projektet összevonják – erre az előzetes jóváhagyást megkapták a Pénzügyminisztériumtól –, így az Érd Arénától a tescos körforgalomig komplex módon megújítják Érd belvárosát, kerékpárosbarát módon, gyalogos promenádokkal, száz új P+R parkolóval. „Ez a legfőbb célkitűzés, azzal foglalkozunk, hogy jövőre el tudjon indulni” – hangsúlyozta a városvezető.

Csőzik László elmondta még, hogy a Vadlúd utca–Sóskúti út kereszteződésében mégsem lámpás kereszteződés épül, hanem visszatérnek az eredeti tervhez – amit a korábbi városvezetés az utolsó évben terveztetett át lámpás kereszteződéssé –, ugyanis a körforgalom mindkét település vezetésének, illetve lakosságának megfelelőbbnek tűnik.

 

Simó Károly, a Fidesz-KDNP-Összefogás frakció vezetője szerint a polgármester elkezdte az országgyűlési választás kampányát, ezért „támadó, vádaskodó, visszamutogató” hangnemet használt a Modern Városok Program projektjeinek ismertetésekor. „Óriási nagy problémák vannak a beruházásokkal, a totojázás, a halogatás, a hozzá nem értés miatt jelentős csúszásba kerültek, amit látványos módon úgy oldottak meg, hogy egy technikai trükkel az előkészített csomópontokat átütemezték 2023-ra. Talán arra apellálnak, hogy négy év alatt az emberek elfelejtik, hogy ezek előkészített, indításra kész beruházások voltak. Ez egy kicsinyes politikai játék” – jelentette ki az ülést követően.

A testület döntött arról is, hogy folyószámlahitel-szerződést köt az OTP Bankkal. Csőzik László ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a folyószámla-vezetést is megversenyeztették, mert az elmúlt 13 évben erre nem került sor. Az OTP stratégiai szövetséget is ajánlott a városnak, ami akár a sportfinanszírozásban és egyes ingatlanprojektekben is megjelenhet, de ez még a jövő zenéje. „Átszerződünk hozzájuk. A kondíciók sokkal jobbak lettek, az átalánydíj pedig másfél millió forintról nyolcszázezerre csökkent le. A folyószámlahitelt minden évben felvettük, és szinte maradéktalanul fel is használtuk. Ez korábban 600 millió forint volt. Ebben az évben a kormány elvont többféle adót az önkormányzatoktól, és az iparűzésiadó-bevételünk háromszázmilliós mínuszban lesz idén a tervekhez képest. A város 14 milliárdból működik, és a kasszából 3 milliárd hiányzik. Érd minden évben a kormány támogatásából finanszírozza az 1-2 milliárdos működési hiányát. Ha ez az összeg nem érkezik meg, nem tudjuk majd fizetni a folyó kiadásainkat. Ezért olyan hitelkeretet állítottunk be, amit teljes egészében ugyan nem fogunk lehívni, de ha megszorul a város, hozzá tudunk nyúlni. Egyébként december 31-ig a felvett pénzt vissza kell fizetnünk” – mondta Csőzik László, akitől megtudtuk azt is: a hitelkeret korábban 600 millió forint volt, most 1,8 milliárd.

Simó Károly ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a polgármester „elkotyogta, hogy folyószámlahitelnek álcázott eladósítás indul el: 1,2 milliárd forint plusz hitelt akarnak felvenni. Azért tiltakozunk nagyon határozottan, mert a Csőzik László által szolgáltatott adatok alapján szeptember 30-án több mint 650 millió forint szabadon felhasználható pénz volt a bankszámlán – ez elegendő a működéshez” – hangsúlyozta. Szerinte ha hitelfelvétel történik, az nem azért lesz, mert nincs pénz a város működtetéséhez, hanem azt próbálják bizonyítani, hogy a kormány nem ad elég pénzt – holott a kormány idén és a jövő évben is sokkal több működési támogatást biztosít az önkormányzatnak, mint az előző esztendőben – hangsúlyozta.

 

A képviselők az ülésen elfogadták az Ifjúsági Önkormányzat tájékoztatóját, és döntöttek arról, hogy december elsejétől megemelik a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatalai munkaidőn túl történő házasságkötés anyakönyvvezetői díját (erre az elmúlt évtizedben nem került sor). Megszavazták, hogy a közgyűlés az Érdi Sport Kft.-vel 2020. július–december hónapokra szponzori szerződést köt, 72 millió forint plusz áfa összegben. Továbbra is a Volánbusz végzi majd Érden a személyszállítási közszolgáltatást, és határoztak arról is, hogy a Múzeum sétányon egy kávézó működhet majd, a Helytörténeti Gyűjtemény épületében.

Többeket érinthet, hogy az 5. számú háziorvosi körzetben dr. Balla Rozália Teréz látja el a háziorvosi teendőket, mivel dr. Szigetvári György nyugdíjba vonul. Döntés született arról is, hogy Érd csatlakozik a  Covenant of Mayors/Polgármesterek Szövetsége szervezethez.

Egyebek napirendben elhangzott: az Esküdt utcai vasúti átjáró várhatóan csak november 6-tól lesz újra használható – bár eredetileg október 23-ára ígérték, az esős időjárás miatt megcsúsztak a kivitelezők.

 

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email