22_03_29_erdmost_nincskep

A közepesnél gyengébb termés várható az idei aratás után

22_03_29_erdmost_nincskep

A közepesnél gyengébb termés várható az idei aratás után

Július első napjaiban az őszi árpa betakarításával kezdődtek meg az aratási munkák. A becslések szerint az időjárási viszontagságok miatt a közepesnél gyengébb termés várható. A nyári aratású szántóföldi növényekből mintegy 7 millió tonnát takaríthatnak be több mint 1,6 millió hektárról.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Feldman Zsolt az aratási koordinációs bizottság ülését követően hangsúlyozta, hogy ez csak óvatos becslés, részletesebb kép az idei aratás későbbi szakaszában várható.

Az őszi árpa betakarítása a hó elején 30 százalékon járt, emellett javában tart az őszi búza és a repce betakarítása. A terméshozamok a korábbi évek átlagánál 6-15 százalékkal lehetnek alacsonyabbak, ami számottevő veszteséget jelent – mondta a politikus. A gazdálkodók az idén mintegy 900 ezer hektárról takarítanak be őszi búzát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara előzetes termésbecslése alapján hektáronként 4,3-4,4 tonnás átlaggal számolnak. A repce helyzete a legrosszabb, amelynek vetésterülete 311 ezer hektár, terméshozamai pedig akár még az előzetesen becsülteknél is alacsonyabbak lehetnek, hektáronként 2-2,1 tonna körül alakulhatnak – közölte az államtitkár.

Feldman Zsolt azt is elmondta, hogy az idén több nehézséggel kellett megküzdeniük a gazdáknak a szántóföldi növénytermesztés során: 300 ezer hektárra jelentettek be aszálykárt, ehhez jött hozzá, hogy az elmúlt időszak intenzív csapadékos időjárása miatt eddig mintegy 10 ezer hektár termőföldet károsított a belvíz. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy 2019 őszén rég nem látott ideális időjárás volt a szántóföldi munkák elvégzésére, nagyon jó ütemben és minőségben tudták elvégezni az őszi munkákat. Ez látszott is a decemberi felmérésben, amikor 70 százalék felett voltak a jó minőségű vetések az országban, ami a kalászosokra és a repcére is vonatkozott – írta az Agrárminisztérium.

A tél nem kedvezett a vetéseknek
Nem borította elég hosszú ideig hótakaró a földeket és a hideg időjárás is jórészt elmaradt, emiatt márciusban a szokottnál két héttel korábban kezdődtek el a tavaszi munkák. Aztán pedig a március közepétől kezdődő 10 hetes csapadékmentes időszak nehezítette a termelők dolgát. A későn érkezett csapadék aztán nem tudott sokat segíteni a károsodott növények állapotán, legkevésbé a repcén, amelynek jellemzően hektáronkénti közel 3 tonnás termésátlaga az idén jóval alacsonyabb lesz – közölte.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email