22_03_29_erdmost_nincskep

Kell-e vírusteszt egy töméshez?

22_03_29_erdmost_nincskep

Kell-e vírusteszt egy töméshez?

Több mint három hete, hogy újraindult a nem sürgősségi fogászati alapellátás. Érdi orvosokat kérdeztünk arról, mekkora a forgalom, milyen panaszokkal érkeznek a leggyakrabban, no és ami a legfontosabb, kell-e COVID-teszt egyes beavatkozásokhoz?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Május 4-étől a fogászati alapellátás keretében már nem csupán a sürgős betegeket fogadják a rendelők, elvégeznek olyan beavatkozásokat is, mint a fogkőleszedés, fogtömés.  

„Csak előre egyeztetett időpontban fogadjuk a pácienseket, óránként egy beteget látunk el, és mielőtt behívjuk a következőt, szellőztetünk és fertőtlenítünk” – mondta érdeklődésünkre az érdi, állami finanszírozású fogászati alapellátásban dolgozó egyik asszisztens. A fogorvos, illetve ő maga is védőruhát visel, a betegnek pedig – aki csak maszkban, kézfertőtlenítés és az egészségi állapotára vonatkozó kérdések megválaszolása után léphet be az épületbe – fertőtlenítő folyadékkal kell öblögetnie a kezelés megkezdése előtt, illetve végén. 

Azt hihetnénk, május 4-e óta megugrott a betegszám a két hónapos kényszerszünet után, de az asszisztens úgy látja, a forgalom egyelőre negyede sem a réginek. 

„Márciusban és áprilisban, míg csak a sürgősségi eseteket fogadtuk, a Jenei Fogászat nyújtott ellátást. Most már a szakorvosi rendelőbe is lehet jönni, de azt tapasztaljuk, az emberek még óvatosak, kivárnak. Ami a legjellemzőbb problémákat illeti, az elmúlt hetekben rengeteg húzás volt, de jöttek törött fogsorral, illetve gyökérkezelésre is. Sok várandós anyuka kopogtat be a kiskönyvével, hiszen ők május 4-éig nem jöhettek. A fogpótlásokkal azonban még kivárnak, a nem olyan sürgős beavatkozások csak lassan indulnak be” – tette hozzá.

A Jenei Fogászat állami finanszírozással és magánrendelés keretében is ellát betegeket. Dr. Jenei András fogszakorvos kérdésünkre elmondta, mindkét körben csak lassan, lépésről lépésre indul be a munka. „Mikor egész Érden szinte csak mi tartottunk nyitva, 20-25 betegünk volt naponta. Május 4-e óta még úgy is észrevehető a forgalomnövekedés, hogy már több fogorvos is rendel, hiszen most jönnek vissza azok a páciensek, akiknek a kezelését március-április hónapban nem tudtuk folytatni. Így most 30-35 betegünk van egy nap” – tette hozzá. 

Nem egyértelmű

Akinek jelenleg fogorvosi ellátásra van szüksége, minden bizonnyal érinti és érdekli, kell-e koronavírus-teszt az egyes beavatkozásokhoz. Ezzel kapcsolatban Jenei András elmondta, mivel a magas kockázatú ellátások körébe sorolták az aerosol-képződéssel járó beavatkozásokat, ezek elvégzésére egyelőre csak negatív koronateszt-eredmény birtokában kerülhet sor. Főleg azok minősülnek magas kockázatú beavatkozásnak, ahol fúrót kell használni. Ilyenkor a fogorvos javaslatára a páciens felkeresi a háziorvosát, és ő megrendeli a PCR-tesztet – legalábbis állami finanszírozású ellátásnál. Magánfinanszírozás esetében a szolgáltató vagy a páciens kötelessége a COVID-teszt biztosítása. „Sürgősségi beavatkozásnál nincs szükség a koronavírus-tesztre. A fogeltávolítás, a gyökérkezelés, a baleseti ellátás tartozik elsősorban az elsősegélynyújtás körébe. A tömés (és annak cseréje), a fogkőleszedés viszont nem” – hangsúlyozta. 

Tapasztalata szerint a betegek nem szeretnének koronavírus-tesztre menni, még akkor sem, ha azt nem ők fizetik. „Én még olyan pácienssel nem találkoztam, aki visszajött volna a negatív eredménnyel” – jegyezte meg a szakorvos, hangsúlyozva, ettől függetlenül a szabályokat be kell tartani, és szükség van az elővigyázatosságra, óvatosságra.
Megkerestünk telefonon több érdi fogászati rendelőt is, és az általunk elért fogorvosok azt mondták, szerintük nincs szükség koronavírus tesztre fogtömésnél, fogkőleszedésnél sem, csak akkor, ha a kezelést megelőző felmérés, illetve a páciens megemelkedett testhőmérséklete alapján a beteg koronagyanús. Egyikük azt is hangsúlyozta, a kezeléseket úgy kell végezni, mintha a beteg potenciális fertőzött lenne.

A fogászati kezelésekkel kapcsolatos eljárásrend nem egyértelmű. A május 3-ai keltezésű, Kásler Miklós (EMMI) által szignált, a fogászati beavatkozásokra vonatkozó eljárásrend egyik bekezdése szerint a gyanús esetekben kell elhalasztani a beavatkozást, ugyanazon dokumentum másik szakasza viszont azt hangsúlyozza, a fogászati beavatkozások zöme magas rizikójú beavatkozásnak tekinthető a SARS-CoV-2 fertőződés szempontjából. Márpedig a miniszter egy másik levelében azt hangsúlyozza, valamennyi ellátásban – különösen a járóbeteg- és a fekvőbeteg-szakellátásban – a SARS-CoV-2 vírusátvitel szempontjából magas kockázatú elektív beavatkozások elvégzése előtt kötelező a SARS-CoV-2 vírusteszt elvégzése. 

Megkérdeztük a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetét is, kell-e a COVID-tesz egyes beavatkozások esetén, vagy sem. „Az eljárásrend szerint az aerosol-képződéssel járó beavatkozások magas kockázatúak. Ebből adódóan, ha az orvos úgy látja, kérhet COVID-tesztet – ez a fogorvos egyéni döntése. Tételesen nincs leírva, milyen beavatkozásokhoz kell negatív tesztet kérni” – tudtuk meg a kamarától. 
Summa summarum, mivel a fogorvosok – ahogy az ellátórendszer többi szereplője is – csak bejelentésre fogadják a nem sürgősséggel érkező betegeket, jó, ha az időpont-egyeztetéskor rákérdezünk arra is, orvosunk leszedi-e a fogkövet PCR-teszt nélkül. 

Érdi Újság – Ádám Katalin
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email