22_03_29_erdmost_nincskep

19 intézményben ütötte fel fejét a vírus

22_03_29_erdmost_nincskep

19 intézményben ütötte fel fejét a vírus

Nyolc budapesti székhelyű idősotthon mellett tizenegy vidéki településen ütötte fel a fejét a koronavírus – számolt be róla Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központ munkatársának beszámolója szerint a hétvégén 750 határforgalmi ellenőrzéssel kapcsolatban rendeltek el hatósági házi karantént. Hozzátette, 719-cel csökkent ez a szám, így jelenleg 11 240 hatósági házi karantént tartanak nyilván, ezeket a rendőrség ezidáig 252 ezerszer ellenőrizte.

Az alezredes tájékoztatott róla, hogy a kijárási korlátozással kapcsolatban az elmúlt hétvégén 3945 szabálysértés ügyében kellett intézkednie a rendőrségnek, 1738 szabályszegés történt, ebből 816 figyelmeztetéssel, 521 helyszíni bírsággal, 401 pedig feljelentéssel zárult. Az alezredes kifejtette, a rendőrség tapasztalatai alapján hétvégén többen szegik meg a kijárási korlátozást, ám Budapesten nem tapasztaltak nagy szabályszegéseket.

Kiss Róbert kitért rá, eddig 247 fő ellen indítottak büntetőeljárást, ebből 61 esetben rémhírterjesztés, 26 esetben közveszéllyel fenyegetés, 72 esetben csalás, 13 alkalommal pedig járványügyi szabályszegés miatt.

Az alezredes beszámolt arról is, hogy április 19-én két teherszállító járat érkezett Sanghajból és Szöulból 22 ezer kilogrammnyi védőfelszereléssel.

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos a legfrisseb adatok ismertetése mellett kiemelte, nem fokozódott jelentősen a fertőzöttek száma. Megemlítette, az elmúlt hétvégék tapasztalatai alapján hétvégén minidig kicsit megtörik. Kitért a Pesti úti idősotthonra, ahol tájékoztatása szerint 223 fertőzött van, közülük 19 dolgozó. Összesen 267 lakónál és 40 dolgozónál végezték el a teszteket, melyek vizsgálata jelenleg is zajlik. A tiszti főorvos megemlítette, a kormányhivataltól származó dokumentáció szerint legalább egy hétig nem volt jelen orvos az idősotthonban.

Újságírói kérdésre Müller Cecília később arról is tájékoztatott, már 19 idősotthonról tudnak, ahol felütötte fejét a vírus: a nyolc budapesti székhelyű intézmény mellett Tökölön, Sződligeten, Borsodnádasdon, Nagymágocson, Mezőszilason, Győrben, Töltéstaván, Csákánydoroszlón, Bodajkon, Dabason és Seregélyesen is jelen van kisebb-nagyobb mértékben a vírus. „Számos közülük csak egy-egy megbetegedést jelent és az is az ápolók körében” – jegyezte meg Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos örömmel számolt be róla, hogy jelentős számban, 1600-an jelentkeztek önkéntes egészségügyi dolgozók, akik közül 267-tel már szerződést is kötöttek. Részletezte, a mostani rendszerben dolgozókat is képzik, 13 393-an már regisztráltak a képzésre, megkezdték tanulmányaikat, átképzésüket. 1668 orvos, közel 6000 ápoló és 350 önkéntes sikeres záróvizsgát is tett.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email