22_03_29_erdmost_nincskep

Közös nyilatkozattal fordulnak a kormányhoz az ellenzéki polgármesterek

22_03_29_erdmost_nincskep

Közös nyilatkozattal fordulnak a kormányhoz az ellenzéki polgármesterek

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely elvenné a polgármesterektől a kormány által a veszélyhelyzet idejére rájuk ruházott jogköröket, emiatt az ellenzéki polgármesterek közös nyilatkozattal fordulnak a kormányhoz – jelentette be Csőzik László.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd polgármestere a közösségi oldalán megosztott bejegyzésében leírja, eddig a katasztrófa-védelmi törvény alapján a helyi képviselő-testület helyett a polgármester dönthetett. Ha elfogadják az új törvényjavaslatot, minden polgármesteri döntéshez a kormánymegbízott által vezetett megyei vagy fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása szükséges, melyre a bizottságoknak öt napjuk van.

„Mivel a veszélyhelyzet alatt hozott döntésekkel eddig kizárólag kormánypárti polgármesterek éltek vissza, a törvényjavaslat aránytalanul bünteti az összes várost, és veszi el tőlük annak lehetőségét, hogy hatékony lépésekkel védhessék saját polgáraikat. Ma délelőtt egyeztettünk ellenzéki polgármester-kollégáimmal, és közös nyilatkozattal fordultunk a közvéleményhez és a kormányhoz”

– fogalmazott Csőzik László.

A polgármester úgy gondolja, akkor sem kell kétségbe esni, ha a kormány mindenáron ragaszkodik a javaslathoz. Kifejtette, Érd különleges helyzetben van, hiszen ő tagja a megyei védelmi bizottságnak – Pest megyei polgármesterek közül egyedüliként.

„Jó a kapcsolatunk a védelmi bizottság tagjaival, és elviekben is fontosnak tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy a járványügyi védekezést minden szempontból átgondoltan, közös döntésekkel szervezzük meg. Ott leszek a bizottság ülésein, és védeni fogom továbbra is az érdiek érdekeit” – hangsúlyozta.

Csőzik László viszont szükségtelenül hosszúnak tartja az ötnapos jóváhagyási határidőt.

„Nem teszi lehetővé, hogy gyorsan és hatékonyan cselekedjünk. Márpedig járványhelyzetben nem lehet halogatni és hezitálni.

Ezt figyelembe véve kezdeményezem, hogy a nem az adott település irányítására vonatkozó, hanem kifejezetten a járvány-veszélyhelyzettel kapcsolatban hozott polgármesteri döntések elbírálására haladéktalanul, de legfeljebb 24 órán belül kerítsen sort a megyei védelmi bizottság” – fogalmazott Érd polgármestere.

Frissítés (16.15): Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától – nyilatkozta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán az MTI-nek.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email