A szőlőt minden gyerek ismeri, de hogy miként készül belőle a must és bor, azt már kevesen tudják. Az Ófalusi óvodások évről évre nemcsak láthatják, hanem ki is próbálhatják, milyen préselni és darálni a szőlőt, és persze megkóstolhatják a mustot is. Az idei – a sorban tizenhatodik – szüreti mulatságot szombaton tartották az ovi kertjében.
– Ez családi rendezvény, azaz szeretettel láttuk a szülőket, testvéreket, régi óvodásokat is. A program mustkészítéssel kezdődött, amibe sok gyerek és szülő is bekapcsolódott: a szőlőt, amit hoztak, ledaráltuk, kipréseltük – mondta tudósítónknak Pócsiné Sivák Erzsébet tagóvoda-vezető.
A vendégeket pogácsa, majd paprikás krumpli várta: ez utóbbit helyben főzték. Délelőtt felelevenítettek olyan népi hagyományokat, mint a csuhézás, csutkababa-készítés, kukoricafűzés, de nem maradhattak el az olyan sláger kézműves játékok sem, mint a lisztgyurmázás, a szőlőfürt-készítés vagy a mozaikragasztás.
A szüreti mulatság legfőbb célja a hagyományőrzés volt: a kisgyerek megtapasztalja, hogyan készül a szőlőből a must, a bor – ami azért is fontos, mert Ófaluban a szőlőtermesztésnek nagy múltja van.
Az óvoda következő nagy, nyitott rendezvénye novemberben lesz: az egészségnap, amelyre változatos programokkal készülnek majd.