22_03_29_erdmost_nincskep

ÉNFeszt: Családi délután a jég birodalmában

22_03_29_erdmost_nincskep

ÉNFeszt: Családi délután a jég birodalmában

Negyedik alkalommal rendez családi délutánt a Magyar Földrajzi Múzeum az ÉNFeszt keretében. Az előző években kutathattunk barlangot, járhattunk a világűrben, illetve a dinók földjén, 2019. szeptember 7-én pedig a jég birodalmába repítenek a múzeum munkatársai és meghívott vendégei.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A családi nap programját – ami természetesen idén is ingyenes – úgy állították össze, hogy a kicsik és a nagyok egyaránt találjanak maguknak megfelelőt. A felnőtteket két előadás várja 15 órától: Kércz Tibor Egy természetfotós A világ két végén címmel mesél majd utazásairól, élményeiről. 

Kércz Tibor neve nem csak az érdiek előtt ismert, hiszen több rangos díjat nyert már el természetfotóival – legutóbb, júniusban, a francia Prix de la Photographie Paris nemzetközi fotópályázatán a Természet/Vadvilág kategóriában lett a legjobb. A 14. Oasis Nemzetközi Természetfotó Pályázaton nemcsak az egyik kategória díját nyerte meg, de a fődíjat is elhozta; 2017-ben elnyerte az Év Legviccesebb Fotója címet a The Comedy Wildlife Photography Awards-on, és jégmadaras fotójával kategóriagyőztes lett a WildlifePhoto.com pályázatán. Kércz Tibor és Komáromi Csaba természetfotósok korábban az Északi- és Déli-sarkon is jártak, az itt készítette képekből kiállítás is nyílt, Olvadó jövőnk címmel.

Dr. Nagy Balázs, az ELTE egyetemi docense, a Földgömb szakfolyóirat főszerkesztője a föld alatt, a föld felett, illetve a földben is megtalálható jégről beszél majd a közönségnek. Nagy Balázs a globális felmelegedés hatását vizsgálja a jégbe zárt világban az Antarktiszon és az Andokban, a Föld tetején lévő sivatagban. Először huszonegy évvel ezelőtt járt az Antarktiszon, ahová azóta többször is visszament, és ahol összesen már több száz napot töltött.

A gyermekprogramok sem maradhatnak el: délután két órától várja a kicsiket a jeges játszóház, fóka-bowlinggal, lékhorgászattal és pingvines célba dobóval. 

A nagyobbak részt vehetnek a magyar sarkkutatókról összeállított jeges kvízben (aki megnézi a múzeum tárlatát, eséllyel indulhat az apróbb nyereményekért), és lesznek kézműves foglalkozások Fok Veronika vezetésével. 

A gyerekek megtekinthetik a sarkvidéki kutatóeszközöket, és jegesmedvével szelfizhetnek. Bemutatkozik a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány is, amely szánhúzókutyákkal érkezik, és az érdeklődő felnőttek és gyerekek sok érdekességet megtudhatnak tőlük az állatok tartásáról – mondta el lapunknak Fekete-Mácsai Anetta, a múzeum igazgatóhelyettese. 

Dr. Nagy Balázzsal nemcsak a jeges családi délutánon találkozhat a közönség, hanem a Reguly Antal születésének kétszázadik évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő konferencián is, amit szeptember 3-án és 4-én (tehát pár nappal a jeges családi napot megelőzően) rendeznek a múzeumban. 
Reguly Antal (1819-1858) múlhatatlan érdemeket szerzett a finn-ugor népek, főként az ob-ugorok nyelvének, néprajzának tanulmányozásában. Helyszíni kutatásai alapján ő készítette el az Észak-Urál első térképét. Rá emlékeznek ezen a szeptember eleji, bárki számára látogatható konferencián, amelyen kiosztják a Teleki Sámuel érmet is: ezt idén dr. Nagy Balázs veheti majd át. Reguly Antal emlékezetére kiállítás is nyílik a múzeum tetőterében, amit a családi nap látogatói is megtekinthetnek majd szeptember 7-én. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email