22_03_29_erdmost_nincskep

Folytatás és visszatekintés

22_03_29_erdmost_nincskep

Folytatás és visszatekintés

Hosszú szünet után ismét megjelent a Földrajzi Múzeumi Tanulmányok. A Balázs Dénes által 1985-ben alapított tudományos periodika legutóbb 2010-ben jelent meg, ezt követte most sorrendben a vaskos, tartalmas 20. szám.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A hosszú szünet oka nem az lehetett, hogy híján voltak a szerkesztők közlésre érdemes tartalmaknak, hiszen a mostani 270 oldalas kötet tartalomjegyzékét böngészve sok fajsúlyos, fontos témát találhatunk, s az sem írható a véletlen számlájára, hogy éppen most vették fel a fonalat a folyamatosság fenntartásának jegyében, hiszen most kínálkozott jó alkalom az intézmény három és fél évtized alatt született eredményeinek a felmutatására. „A múzeum életének eseményeinek, a tudományos konferenciáknak a krónikái mellett értekezések és forráspublikációk bizonyítják, mennyi rejtőzködő kincsünk van, melyek méltóak lehetnek a köz figyelmére” – írja ajánlójában dr. Kubassek János múzeumigazgató, főszerkesztő.

Ízelítő az írásokból a teljesség igénye nélkül: olyan neves tudósokról olvashatunk a kötetben, mint Cholnoky Jenő, Magyar László, Prinz Gyula, Balázs Dénes. De találunk tanulmányt a jogász és közgazdász Halla Aurél államtitkárról, aki sokat tett a Trianon utáni Magyarország gazdasági életének fellendítéséért, de tevékenységének voltak érdi vonatkozásai is, amelyek kevesek előtt ismertek. Nem ismeretlen viszont az Érd múltja iránt érdeklődők körében Jovicza Ignác neve, aki aktívan részt vett az éri közéletben és a település múltjának feltárásában – az ő munkásságával kapcsolatban is újabb adalékkal szolgál egy tanulmány.

S hogy igazi visszatekintés lehessen ez a kötet a három és fél évtized publikációira, a szerkesztők a húsz lapszám teljes bibliográfiáját összeállították, amelyben 842 tétel szerepel. A húsz kötet összesen 2314 oldal terjedelmű, s található bennük 165 tudománytörténeti és 21 Érd helytörténetével foglalkozó tanulmány. A geográfia történetéhez 201, a település múltjához 42 kisebb közlemény kínál adalékokat. A múzeum történetéről és programjairól, a múzeumpedagógiai tevékenységről további 196 írásból tájékozódhatnak az érdeklődők.

Akinek még ez sem elég, telefonjával beolvashatja a kötetben található QR-kódot és megkapja azt a linket, amely elnavigálja a Hungaricana rendszerbe, itt a Földrajzi Múzeumi Tanulmányok 1–18 számának teljes anyaga olvasható és kereshető.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email