22_03_29_erdmost_nincskep

Az elhurcoltakra emlékezünk

22_03_29_erdmost_nincskep

Az elhurcoltakra emlékezünk

Január első vasárnapján az 1945. január 6-10. között Érdről és környékéről málenkij robotra hurcolt háromezer férfira, fiúra emlékezik a város, szentmisével, istentisztelettel, koszorúzással és filmvetítéssel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

1945. január 6-10. között háromezer férfit, fiút hurcoltak el málenkij robotra Érdről és környékéről. A vásártérre csalták őket, illetve éjszaka törtek rájuk otthonaikban, és hajtották a 16-60 év közötti férfiakat Ercsin keresztül a bajai, szegedi, temesvári gyűjtőtáborokba. Sokan már útközben meghaltak, vagy a táborokban pusztultak bele az embertelen bánásmódba és a fertőző betegségekbe. Akik túlélték, a Szovjetunió úgynevezett GUPVI lágereibe kerültek, ahonnan csak nagyon kevesen, és több éves megpróbáltatások után térhettek haza.

Rájuk, az elhurcoltakra emlékezik a város minden évben, január első vasárnapján. Január 6-án reggel 8 órakor szentmisét tartanak az Újvárosi Jézus Szíve templomban, tíz órakor pedig koszorúzással egybekötött istentiszteletet a Kálvin téri református templomban, majd 11 órától a Magyar Földrajzi Múzeummal szemben, Domonkos Béla szobránál lesz megemlékezés és koszorúzás. Beszédet mond T. Mészáros András, Érd polgármestere, közreműködik a Szirmok Pedagógus és Városi Női Kar (karnagy Stiblo Anna).

11.30-tól a Szepes Gyula Művelődési Központban kerül majd sor az Örök tél –Szász Attila díjnyertes filmje – vetítésére. (Részletek a filmről itt.)

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email