csuka_zoltan_konyvtar_draskovics_adam_erdmost

A fiatalok is olvasnak, legfeljebb nem könyveket

csuka_zoltan_konyvtar_draskovics_adam_erdmost

A fiatalok is olvasnak, legfeljebb nem könyveket

Még mindig lehet jelentkezni az érdi könyvtár nyári olvasási kihívására. Idén először az óvodásokat is várják.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Csuka Zoltán Városi Könyvtár évek óta megszervezi a „Nyári olvasási kihívás” nevű játékot, aminek igen egyszerű célja van, történetesen arra biztatni a a gyerekeket, hogy olvassanak minél többet. És lehetőleg könyveket.

Mint azt Nida Judit, az intézmény munkatársa az Érd FM: Bundáskenyér című reggeli műsorában elmondta, a kihívásra jelentkező fiatalok kapnak egy feladatlapot, amire egyrészt feljegyezhetik, hogy hány könyvet olvastak el a nyáron. Másrészt további, az olvasással kapcsolatos feladványokat is megoldhatnak.

Többek között van egy olyan kihívás, hogy a diákok különleges helyszíneken olvashatnak. Ez lehet például egy erdő, vagy épp az asztal alatt

– fogalmazott Nida Judit.

A játékban – idén először – nem csak az iskolás korú, a betűket már ismerő gyerekek vehetnek részt, hanem az óvodások is. Mivel ők még nem tudnak olvasni, így nekik a szülők, a nagyobb testvérek olvashatnak fel a kiválasztott könyvekből.

Viszont ők is ugyanúgy megkapják a már említett regisztrációs lapot, amit – az idősebbek segítségével – töltögethetnek, vagyis ők is versenybe szállnak a kihívásban meghirdetett ajándékokért, ami a visszajelzések alapján nagy-nagy öröm számukra – árulta el a könyvtáros.

Nida Judit hozzátette, a kihívás ugyan már június 12-én elindult, azonban a feladatlapok leadási határideje csak augusztus 21-én kezdődik, és majd egy hónapon át tart. Vagyis bőven van még idő jelentkezni. A játékban való részvételnek egyébként egyetlen feltétele van, az érdeklődőknek érvényes könyvtári tagságival kell rendelkezniük.

A több mint fél órás beszélgetésben természetesen az olvasási kihívás hátteréről is szó esett. Nida Judit elmondta, a kollégáival a közelmúltban részt vettek egy szakmai rendezvényen, ahol egy olyan felmérést mutattak be nekik, miszerint manapság sokkal kevesebb ember olvas, mint 5-10 évvel ezelőtt.

Nidának ugyanakkor meggyőződése, korántsem olyan „sötét helyzet, hogy temetni kellene a Gutenberg-galaxist”, hiszen a saját gyerekeiből kiindulva azt tapasztalja, az ifjúság is sokat olvas. Jóllehet, nem feltétlenül a könyveket, hanem az internetet böngészik, esetleg e-bookokat forgatnak.

„Nyári tábor van a héten a Zenei Könyvtár részlegünkben, ahol direkt megkérdeztem a gyerekeket, szerintük miért jó, miért kell olvasni. Az egyik kislány azt válaszolta, azért kell, mert mindenütt betűk vannak körülöttünk, és ha nem tudsz olvasni buta maradsz. Úgy vélem, ennél frappánsabban egy akadémikus se tudja összefoglalni”.

A szakember egyúttal hangsúlyozta, az olvasóvá nevelés ott kezdődik, hogy látjuk a szüleinket olvasni. Az a gyerek, aki nem hozza otthonról az olvasás szeretetét, annak később már nehéz lesz megmutatni, hogy ez miért jó, illetve hasznos időtöltés.

Persze egy könyvtárnak a technológiai, társadalmi változások ellenére továbbra is az az egyik fő feladata, hogy népszerűsítse a könyveket, és segítse az olvasást kedvelő embereket. Ennek apropóján Nida megjegyezte, Érd egyre jobb helyzetben van.

Amíg sok szempontból problémás, hogy Érd folyamatosan növekszik, addig számukra ez örömteli. Ugyanis minél több lakosa van egy településnek, annál több pénz jár a helyi könyvtárnak, és annál több könyvet tudnak beszerezni. A Csuka Zoltán Városi Könyvtár pedig él is a lehetőséggel, vagyis az állomány folyamatosan frissül, így pedig a legújabb könyvekhez is hozzájuthatnak az érdiek – emelte ki Nida Judit.

A teljes beszélgetés itt tudja meghallgatni.

Fotó: ÉrdMost archív, Pexels

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email