haz

Sokan várják az ingatlanárak csökkenését

haz

Sokan várják az ingatlanárak csökkenését

Az elmúlt években jócskán megemelkedtek az ingatlanárak és ez a tendencia Érdet sem kerülte el. Bakó Norberttel, az Otthon Plusz Ingatlanközvetítő Iroda vezetőjével beszélgettünk többek között az érdi ingatlanok árairól és az emelkedés okairól, de az is szóba került, mire számíthatunk a jövőben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A koronavírus volt-e bármilyen hatással az ingatlanpiacra?

Az első hullám alkalmával megtorpant az érdeklődés és vele együtt az árak is, viszont annak enyhülése után hatványozottan kerültek elő azok az érdeklődők is, akik korábban jöttek volna, így az ismét növekvő kereslet hatására megállt az árcsökkenés, stagnálás következett be, illetve az utóbbi időben enyhe emelkedésnek indult. A második hullám érkezése már kevésbé volt hatással a piaci mozgásra, mivel az emberek számára nem volt ismeretlen a vírussal járó élethelyzet.

Mi az oka a jelenlegi, igen magas ingatlanáraknak? Az elmúlt években némi túlzással duplájára emelkedtek az árak, lassan már egy két szobás panel is megfizethetetlen.

Az árak emelkedésének oka több összetevőből áll, melyek több esetben ok-okozati összefüggésben állnak egymással. Korábban az 5%-os lakásáfa, CSOK támogatás és a mellé járó kedvező kamatozású hitel bevezetése generált több vevőt a piacon, aminek hatására megemelkedett a kereslet. A növekvő kereslet több építést generált, melyek hatására emelkedtek az építőanyag árak és fokozott igény mutatkozott a munkaerőre is, így annak értéke is nőtt. Időközben a forint gyengülése is beleszólt az árak alakulásába, emelve azokat. 

Bár a bérleti díjak esetén is látványos az emelkedés, de a magas ingatlanárak miatt népszerűbb lett a lakhatásnak ez a formája? Vagy a fiatalok még mindig törekednek saját lakásra?

A bérleti díjak emelkedése, a kedvező támogatások és hitelek, valamint  a Magyarországon megszokott „tulajdonlás” vágya is arra ösztönzi a fiatalokat, hogy inkább vásároljanak a bérlés helyett. Akik családot szeretnének alapítani és gyermekeket vállalni, azoknak többszörösen jobban megéri kiaknázni a támogatási rendszer adta lehetőségeket arra a célra, hogy saját otthont teremtsenek. A bérlés sem állt meg, de lelassult, csökkent a kereslet.

Mennyire népszerű Érd és környéke? Hiszen Budapesten még magasabb árakkal találkoznak a vevők.

Érd a különösen népszerű agglomerációs települések közé tartozik, mivel a főváros könnyen és több útvonalon autóval és tömegközlekedési eszközökkel is, például közvetlen buszjáratokkal, elővárosi vasúttal is megközelíthető, de egyszerűen eljuthatunk a Velencei-tó, a Balaton vagy épp Bécs irányába úgy, mint az ország bármely más pontjára is, mivel több autópálya (M1, M7, M6, M0) elérhető a közelben. A jellege kertvárosi, mely az agglomerációba vágyó családosok vágyát teljesíti. Ez a kettő fontos jellemző társul azzal, hogy az ár-érték arány – az áremelkedések ellenére is – még mindig jónak mondható. Érdtől befelé haladva már a közvetlen szomszédságban lévő városok esetében is – mint például Diósd, vagy Törökbálint – magasabb árakkal találkoznak a vevők. 

Érden ma mit és mennyiért lehet venni?  Persze ez nyilván sok mindentől függ, de átlagárat vagy egy „tól-ig” határt gy panelra, egy új építésű társasházra, illetve egy új építésű vagy egy viszonylag új családi házra tudsz mondani?

Az ingatlanok árát valóban sok összetevő befolyásolja, például az állapota vagy a városon belüli elhelyezkedése. A panel árak jelenleg 25-26 millió Ft körül mozognak, mely felújított esetében akár közelítheti a 30 milliót is. Az új építésű társasházi lakások m2 árai 600-650 ezer Ft körüli árakon mozognak és esetenként erre jöhet még a parkoló illetve tároló ára. Az új építésű ikerházi lakások árai, melyek már nagyobb lakótérrel és jellemzően 3 szoba + nappalival és garázzsal is rendelkeznek 65 millió Ft körüli árakon érhetőek el, míg a szintén új építésű önálló családi házak (3-4 szoba + nappali + garázs) árai már 70-90 millió Ft körül alakulnak. Természetesen vannak Érden kifejezetten exkluzív házak is, melyek árai már átlépik a 100-150 millió Ft-os értéket is. A használt családi és ikerházak piaca ennél árnyaltabb képet mutat, mert ott nagyobb a szórás az állapotot illetően. Elmondható, hogy egy közepes állapotú un. „kocka” ház is 40 millió Ft körül mozog.

Akkor nagyjából igaz, amit az elmúlt napokban olvastam, hogy Budapest környékén 50 millió alatt csak felújítandó házat kapunk?

Érden itt még nem tartunk, de az önálló családi házak esetén már lassan közelítünk. Inkább azt mondanám, hogy 50 millió Ft-ért lehet venni jó állapotú, lakható ingatlant, de nem teljesen felújítottat. Persze ez függ az ingatlan méretétől is. 

Lehet-e előre prognosztizálni bármit is, várható-e az ingatlanárak csökkenése, vagy mehetnek ennél még feljebb is az árak?

Egy dolog miatt nehéz prognosztizálni most előre, ez pedig a pandémia és annak hatásai – jelen esetben gazdasági hatásai – miatti bizonytalanság. Jelen helyzetben stagnálást várok a piacon, mely a járvány sikeres legyőzése és a leállt ágazatok újraindulása, a gazdaság fogaskerekeinek beindulása után regenerálódási, később emelkedési pályára állhat. Sokan várják az árak csökkenését, melynek oka véleményem szerint az, hogy még aktívan él emlékeinkben a néhány évvel ezelőtti árszint, ami a korábban említett okok összessége miatt megemelkedett és ezen működik, amit annak hirtelen emelkedő tendenciája miatt nehéz elfogadni. Árcsökkenést a kereslet visszaesése okozhatna, mely az elhúzódó járvány és annak hatásaira visszavezethető okok generálhatnak.  

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email