mentok_210123

Mentőangyalok

mentok_210123

Mentőangyalok

Nem könnyű, de annál aktívabb évet zárt az Érd és Térsége Mentőszolgálatáért Alapítvány. A mentősök szocreál, elavult épülete a szervezetnek köszönhetően tovább szépülhetett, de most is nagy szükségük van a támogatásra, a segítő kezekre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érd és Térsége Mentőszolgálatáért Alapítvány azzal a céllal alakult mintegy két és fél esztendeje, hogy a helyi mentőállomás munkáját segítse. Soha jobb időzítést: pár hónapja működött a civil szervezet, amikor kitört a koronavírus-járvány, és a mentősöknek még nagyobb szükségük volt a támogatásra.

„Az elmúlt egy évben olyan eszközöket tudtunk beszerezni és olyan fejlesztéseket vittünk véghez, amik hosszú évek munkájába teltek volna, ha nincs az alapítvány. Csak hogy a legutolsó projektünket említsem: az Országos Mentőszolgálat finanszírozásával, szervezetünk kezdeményezésére a komplett villanyhálózatot újrahúzták a negyvenéves érdi épületben. Ez nagyon nagy szó” – emelte ki Kőszegi Béla, a civil szervezet alapítója, aki szeretné újjávarázsolni a negyvenéves épületet.

Ami a tavalyi esztendőt illeti, a régi, korszerűtlen mentőállomás több tekintetben megújult az alapítvány közbenjárásával: felújították a járdát, lefestették a kerítést, auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatizált garázskaput szereltek fel (ennek rendszeres karbantartását is az alapítvány finanszírozza). Műgyanta burkolatot kapott a garázs és a mosóhelyiség (ezeket csempézték, illetve kifestették). Őrző monitort szereztek be az egyik mentőautóra, úgynevezett Raptor ollókat vásároltak, női öltözőszekrényt vásároltak, korszerűsítették a fűtést, és klímaberendezéseket is kapott az állomás.

Összességében ezek az eszközök, tárgyak, valamint az elvégzett munka húszmillió forint értékben gazdagította a mentősöket, ezt azonban, mint Kőszegi Béla hangsúlyozta, nehéz számszerűsíteni, hiszen sokan ingyen segítettek építőanyaggal vagy azzal, hogy elengedték a munkadíjat. „Meg kellett küzdenünk a túlterheltséggel is, hiszen a koronavírus-járvány miatt háromszáz százalékon teljesítünk. Ne felejtsük el, hogy minden Covid(gyanús) esethez beöltözve mentek, mennek ki a kollégák, és az autót is fertőtleníteni kell. Ez nagy terhet rótt a mentősökre. Ami pedig az alapítványt illeti, a fentebb felsoroltakon kívül jelentős energiát fektetünk a háttérmunkába is, hiszen az ötletek megvalósítása mögött többhavi erőfeszítés áll. Nekünk úgy kell terveznünk, hogy a felújítások nem akadályozhatják a kivonuást” – hangsúlyozta Kőszegi Béla.

Miután a mentőállomás Covidpontként is működik (az orvos ide küldi tesztelni a koronagyanús pácienseket), napi kétszáz ember fordul meg az épületben. Ahol a mintaszűrést végzik, az alapítvány állíttatta helyre, így XXI. századi körülmények közt tudják fogadni az érdieket. Arra a kérdésünkre, hogy az alapítvány nélkül hogyan oldanák meg a mentőállomás felújítását, Kőszegi Béla csak annyit mondott: sehogy.

„Ez egy negyvenéves, szocreál épület, és ha az alapítvány nem lenne, most is pont úgy állna, mint három évvel ezelőtt. Most már fényévekre vagyunk attól az állapottól. Persze, van még teendőnk: a tetőnk beázik, amit meg kell oldanunk. Két éve dolgozunk azon, hogy a teljes vizesblokkot, illetve az öltözőket újjáépítsük. Az engedély megvan, az építőanyagot is megkapjuk (a felajánlók szándéknyilatkozatait már beszereztük), már csak a gépészet és a kivitelező munkadíja van hátra – ez húszmillió forint körüli összeg lehet. Amint rendelkezésre áll a pénz, megkezdjük a munkát. Egy helyi barkácsüzlet vállalta, hogy mindkét öltözőbe beépítik majd a szekrényeket. Szeretnénk majd kifesteni az állomást – ebben ipari tanulók segítettek volna, de a Covid miatti szigorítások miatt erre eddig ezt nem tudtuk megoldani” – tette hozzá Kőszegi Béla.

Bár az alapítványnak (komoly munka és összeköttetések révén) sikerül szert tennie olyan felajánlókra, akik munkával vagy anyaggal, eszközzel segítenek, anyagi bevételük nagyon csekély. Ezen a helyzeten segít majd, hogy a lassan hároméves civil szervezet várhatóan jogosult lesz az szja egy százalékára. Segíthetjük őket azzal is, ha részt veszünk a most meghirdetett játékukon: Valentin-napi fotózást szerveznek szerelmespároknak, hangulatos körülmények között. A kép árával (kétezer forint) a párok az alapítványt támogatják. Ráadásul a résztvevők között kisorsolnak egy városnézéssel egybekötött sétakocsikázást is. (Részletek itt.)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email