22_03_29_erdmost_nincskep

Indul a viharjelzés a nagyobb tavakon

22_03_29_erdmost_nincskep

Indul a viharjelzés a nagyobb tavakon

Április elsején megkezdi működését a viharjelző rendszer a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő tavon és a Tisza-tavon. A viharjelző pontok az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása alapján villogó fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Április elsején megkezdi működését a viharjelző rendszer a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő tavon és a Tisza-tavon – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerdán az MTI-t. Mukics Dániel közölte: a százezrek biztonságosabb pihenését segítő, az OKF által üzemeltetett viharjelző állomások október végéig működnek.

A viharjelző pontok az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása alapján villogó fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt, ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzéskor a lámpák percenként 90-szer villannak fel, ez idő alatt tilos a vízben tartózkodni – ismertette. Hozzáfűzte: ha óránkénti 40 kilométeresnél erősebb, de 60 kilométeresnél gyengébb szél várható, akkor elsőfokú viharjelzést adnak ki, míg a másodfokú viharjelzés viharos, ennél erősebb széllökésre figyelmeztet. A jelzés a legelső erős széllökés előtt legalább 30 perccel látható – tartalmazza a közlemény.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email