22_03_29_erdmost_nincskep

Időutazás a Földrajzi Múzeumban

22_03_29_erdmost_nincskep

Időutazás a Földrajzi Múzeumban

Az Érd természeti értékeit felvonultató kiállítás 2009 óta épül: először a neandervölgyi ősember életét mutatta be, majd a Fundoklia-völgy, a Beliczay-sziget, valamint az érdi magaspart állat- és növényvilágát, illetve a környező erdőket és a ház körüli élővilágot. Most elkészült a legújabb dioráma.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Akik Érd környékén, illetve a Fundoklia-völgyben kirándulnak, gyakran látnak mészköves területeket. Ezek többnyire szarmata mészkövek.

Mint Fekte-Mácsai Anetta, a Földrajzi Múzeum igazgatóhelyettese az Érdi Televíziónak elmondta,11-12 millió évvel ezelőtt ezen a területen is a Szarmata-tenger hullámzott. Nem volt túl gazdag az élővilága, ugyanis a korábbi Bádeni-tengerhez képest jóval alacsonyabb volt a sótartalma, ezért tömegesen pusztultak ki az élőlények. A Szarmata-tengerben se ráják, se cápák, se tüskésbőrűek nem éltek – leginkább egy tengeri sivataghoz lehetne hasonlítani.

Azért van mit bemutatni a Szarmata-tenger élővilágát felvonultató új diorámában is, hiszen Érd környékén kerültek elő leletek, többek között egy fókafaj állkapocscsontja. A sóskúti homokbányából lágyhéjú teknős maradványára bukkantak, amit szintén bemutat a dioráma, ahogy különféle hal-, alga- és moszatfajokat is. Sajnos, a vírushelyzet idején a múzeum zárva tart, de a megújult honlapon belepillanthatunk.

A diorámával a földtörténeti múltba ugrunk vissza. Ha kirándulunk a Fundokliában, a látottakat felidézve el tudjuk képzelni, milyen élet lehetett itt tízmillió éve, és aki szemfüles, az őskövületeket is találhat a szarmata mészkőben.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email