június 6., vasárnap
20:00
-
22:00

Zrínyi 1566 - Simonpuszta

A Magyar Történelmi Színház és a Moravetz Produkció közös előadásában a Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra központ kitárja kapuit és megkezdi a szezont. Június 6-án kerül sor a Zrinyi 1956 történelmi musical bemutató előadására a Simonpuszta Lovasparkban.

Tizenharmadik éve játsszák óriási sikerrel, határon innen és túl ezt az előadást. Mi lehet a titka? Hiszen mindenki úgy ül be a nézőtérre, hogy tudja, „vesztettünk”. Zrínyi és megmaradt 300 vitéze 1566 szeptember 7.-én, hősi halált halt Szigetváron. Hogy lehet ebből az eseményből lélekemelő színházi sikert kihozni. És a tizenhárom év sikere a tanú rá; - Lehet. A szereposztás, a zenék, a szövegek, elvarázsolnak, s még nem volt olyan előadás, ahol a nézők, ne álló vastapssal jutalmazták volna meg az alkotókat.

1566. Szeptember 7. véget ér Szigetvár ostroma. Mindössze három várvédő marad életben. Köztük Cserenkó Ferenc, aki később megírta a szigetvári ostrom hiteles történetét. Bár néhány dologról úgy tűnik, inkább hallgatott. Például arról, mi lett azokkal az asszonyokkal, akiket Zrínyi Miklós már nem tudott csáktornyai birtokára menekíteni, s akik mégsem kerültek az ellenség kezébe...? …vagy miért változtatott a szultán eredeti szándékán, s fordította Eger felé nyomuló haderejét Szigetvárnak…? …vagy miért állt egy török janicsár, Lahib a biztos győztesek oldaláról a halálba induló magyarok mellé…? Elindul egy nyomázás. A török nagyvezír, Mehmed, s tőle függetlenül az osztrák fővezér, Salm gróf megpróbálja kideríteni, Zrínyi hősi helytállásának mi lehetett a mozgatórugója? Az ostrom ideje alatt játszódó cselekmény egymás mellé rakott momentumai végül felvetik a kérdést: lehet, hogy a világtörténelem legnagyszabásúbb politikai gyilkosságának vagyunk tanúi?