22_03_29_erdmost_nincskep

Zárlatot rendeltek el Érden egy méheket fenyegető betegség miatt

22_03_29_erdmost_nincskep

Zárlatot rendeltek el Érden egy méheket fenyegető betegség miatt

Azonnali hatállyal részleges települési zárlatot rendelt el a járási hivatal Érd M7-es autópályától északra eső közigazgatási területére, a méhekre, illetve méhészeti termékekre vonatkozóan. A zárlat oka egy, a méheket érintő betegség, a nyúlós költésrothadás. Minden méhcsaládot meg kell vizsgálni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás – ahogy a Wikipédia írja – a méhek költésének leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése, amit egy baktérium okoz. Ez a fertőző betegség csupán a fiatal álcákat érinti, de rájuk nézve igen veszélyes.

Tilos a zárlat alatt álló területekről méhcsaládot, mézet és egyéb méhészeti terméket, méhészkedéssel kapcsolatosan használt eszközt, anyagot, használati tárgyat kivinni, és tilos a zárlat alatt álló területekre méheket beszállítani. Valamennyi méhészet méhcsaládját meg kell vizsgálnia a méhegészségügyi felelősnek, hogy érinti-e őket a nyúlós költésrothadás – áll a járási hivatal határozatában.

Az intézkedés oka, hogy egy biatorbágyi méhészetben a méhegészségügyi vizsgálaton vett lépmintából megállapították a mézelő méhek nyúlós költésrothadása betegséget.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email