22_03_29_erdmost_nincskep

„A VMG-ben szerzett élményeknek köszönhetően maradtam a pályán”

22_03_29_erdmost_nincskep

„A VMG-ben szerzett élményeknek köszönhetően maradtam a pályán”

60 éves az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium. Ez idő alatt kiváló tanárok adták át tudásukat az intézménybe nyert diákoknak. A gimnázium életében meghatározó szerepet betöltött pedagógusokkal beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium 1961-ben kezdte meg működését, a mai Marianum Általános Iskola területén. 1964-re átadták a jelenlegi gimnáziumnak körülbelül az egyharmad részét, majd 1968-ban az intézmény felvette Vörösmarty Mihály nevét.

Somfai István fél évszázados tanári pályájából 44-et töltött az érdi gimnáziumban, 2013-ig tanított az intézményben, ahol meghonosította a latin nyelv oktatását. Háromszor, összesen öt évig volt a VMG igazgatója, és több mint 15 évig vezette a kollégiumot. Mint mondta, a VMG az első 25 évében az ország legjobb gimnáziumai közé fejlődött, általában a 15–40. helyezés között van az iskola. „Az volt életem vágya, hogy tanár lehessek, és boldog vagyok, hogy a tudás és a tanulás falai között töltöttem el ezt a 44 évet. Büszkeséggel tölt el, hogy a tanítványaim közül többen már kollégák. A nagyszerű eredményeket nem lehetett volna elérni egyrészt kiváló tanítványok, másrészt kiváló tanárok nélkül.”

Somfai István felesége, Somfai Mária 36 éve tanít a VMG-ben, míg fiúk, Péter 8 évet tanult az intézményben, és 5 éve már ő is a tanári gárda tagja. „Örömünkre szolgál, hogy Péter fiam is tanár lett, és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tervezi a jövőjét.”

 

Szalay Jenő testnevelő 1964-ben kezdett el Érden tanítani, és innen is vonult nyugdíjba. Rengeteg tanuló szívébe lopta be magát, és számos diák járt hozzá atlétikaedzésre. A nyugdíjas pedagógus csak jót tudott mondani egykori munkahelyéről, a tanári kar összetétele remek volt, és ragyogó 44 évet töltött az intézményben, amely már az első 10 évben megalapozta a hírnevét. A gyerekek intelligensek voltak, az intézménybe tényleg válogatott tanulók kerültek be. „Eleve azt gondolom, hogy gyönyörű hivatást választottam és remek helyre is kerültem, örömmel emlékszem vissza azokra az évekre. Soha semmi botrány nem volt, minden rendben ment az iskolában. A gyerekeink szárnyaltak és rendkívül jó felvételi arányunk volt mindig.” Mint mondta, a koronavírusjárvány előtt Somfai István minden héten meglátogatta, és néha megjelennek nála a volt diákjai is.

Pfeiffer Ádám 1962-ben, az egyetem elvégzésének évében került Érdre, és 1973-ig tanított a neves intézményben. Szerinte az alapok fontos szerepet játszottak abban, hogy ebből az intézményből kifejlődhetett egy rangos gimnázium, és az évek során ez tovább erősödött. Mint mondja, számos volt diákja nagyon komoly egyetemi végzettséggel bír, és olyat is ismer, aki az egyetem után pedagógusként tért vissza az intézménybe. „A VMG-ben szerzett élmények miatt maradtam a pályán egészen 1997-ig, ezeknek az éveknek köszönhető, hogy pedagógusként mentem nyugdíjba, jóllehet számos helyen megfordultam.” Annak ellenére, hogy igen sok intézményben tanított és volt igazgató is, az érdi gimnáziumban eltöltött időszakot tartja a legkedvesebb éveinek.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email