22_03_29_erdmost_nincskep

Veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem épül Érd mellett

22_03_29_erdmost_nincskep

Veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem épül Érd mellett

Sóskúton épít elektroligyártó üzemet a Dongwha Electrolyte Hungary Kft. Az elektrolitot elsősorban lítium-ion akkumulátorokhoz gyártják. A gyár felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemnek minősül. Egy oldószer-újrahasznosító üzemet is telepítenének az elektrolitgyár mellé.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A HIPA (Hunagian Investment Promotion Agency) honlapján olvasható, múlt szeptemberi tájékoztató szerint a dél-koreai vállalat 32,1 millió euró (11 milliárd forint) értékű beruházásának keretében két egységet is felépít Sóskúton: az elektrolitgyártón kívül egy, az NMP nevű oldószert újrahasznosító üzemet is. Mindkét tevékenység szervesen illeszkedik az elektromos autók akkumulátorgyártásához.

A tájékoztató szerint az 5400 négyzetméteres elektrolitgyár Magyarország és a régió akkumulátorgyártóit fogja ellátni elektrolittal, míg a 7200 négyzetméteres oldószer-újrahasznosító üzem az akkumulátorgyártás fenntarthatóságát segíti elő. A beruházás 90 új, jelentős részben mérnöki munkahelyet teremt.

Tetlák Örs alpolgármester keddi, helyszíni sajtótájékoztatóján elmondta: számos kifogás felmerült az elektrolitüzem telepítésével kapcsolatban: a lakosság – sem a sóskúti, sem a környékbeli – semmilyen információt nem kapott a beruházás részleteiről.

A beruházásról a lakosság csak a sajtóból és König Ferenc sóskúti polgármester közleményéből értesült, ami szeptember 4-én kelt – holott a beruházás támogatásáról és elindításáról szóló döntést már jóval korábban, tavaly januárban meghozta a sóskúti önkormányzat. Ennek részeként a beruházáshoz nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszt kértek a kormánytól. 

Az üzem működése kiemelt veszélyt jelenthet a levegő, a talaj minőségére, vagy akár a vízbázisra nézve. A létesítendő gyár – amelynek építkezése már előrehaladott állapotban van – Sóskút, Tárnok és Pusztazámor lakott területeitől pár száz méterre található, Érd közigazgatási határától két, a lakott területektől három kilométerre van. 

– Az elektrolitüzem eldöntött kormányzati beruházás, úgy hozták ide, hogy semmilyen előzetes társadalmi egyeztetés nem előzte meg – hangsúlyozta Tetlák Örs, hozzátéve: a tervezett  oldószer-újrahasznosító üzem engedélyezési folyamatába viszont már szeretnének belefolyni. Érdi alpolgármesterként nemcsak a kormányhivatallal veszi fel a kapcsolatot, hanem megkeresi azokat a hatóságokat is, amelyeknek az üzem engedélyeivel összefüggésben teendőik vannak.

– Ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy az érdieknek és a környékbelieket biztosítani tudjuk arról, hogy az életminőségüket nem veszélyezteti majd sem az elektrolitüzem, sem az NMP-feldolgozó – tette hozzá.

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email