22_03_29_erdmost_nincskep

Való-e csizma a sárgafedeles kukába?

22_03_29_erdmost_nincskep

Való-e csizma a sárgafedeles kukába?

s ha nem, akkor hova? Mit tegyünk a hungarocell-csomagolással, és mekkora igény van az üveges kukákra? Utánajártunk, hogyan gyűjtsük helyesen a szelektív szemetet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Több mint ötéves múltra tekint vissza Érden a szelektív hulladékgyűjtés. A kék és sárga fedeles kukákat 2016 februárjában kezdte osztani az ÉTH, a szelektálás mikéntjére vonatkozó tájékoztatóval együtt. Bár a lakosság többsége rendszeresen használja azóta az edényeket, sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, milyen hulladék kerülhet a gyűjtőkbe.

„A papírnál nincs probléma, a műanyaggal viszont igen. A sárga fedeles kukákba PET-palackok, mosószeres flakonok, csomagolási anyagok (zsugorfólia, nejlonzacskó), vajasdoboz kerülhet, tiszta állapotban. Nem tudjuk sem szelektíven gyűjteni, sem tovább hasznosítani a műanyag gyermekjátékokat, gumicsizmát, locsolótömlőt. Ezeket a Sas utcai hulladékudvarban vesszük át, nem mint műanyag-, hanem mint lomhulladékot” – mondta lapunknak Kissné Tölgyesi Zsuzsanna ügyfélszolgálati vezető.

A szelektíven gyűjtött műanyagot frakciókra bontják az ÉTH-nál, és az így leválogatott bálákat egy cég elszállítja, és a PET-palackot újrahasznosítja. Az ÉTH-nál szétválogatják a beérkező papírhulladékot is, hiszen olyan csomagolási anyag is van közte, ami nem csupán papír (például a tejesdoboz, amelynek fala hat rétegből áll, és van benne papír, több réteg műanyag és alumínium is, még akkor is, ha a kék fedelű kukában gyűjtjük. És ha már megemlítjük a tejesdobozt, érdemes szót ejteni arról is, hogy a kupak már a műanyaggyűjtőbe való).

A fenti példák mellett problémát okoz még egy csomagolóanyag, a hungarocell. A polisztirolt (EPS) nem csak csomagolóanyagként használjuk: készül belőle a kerékpáros bukósisak, babzsákok töltete, hűtőládák bélése, de akár díszek, virágcserepek, ételhordók is. Ez olyan műanyagipari végtermék, ami újrahasznosítható, de csak polisztiroltermék készülhet belőle. Ezek skálája elég nagy: reciklált polisztirolból többek között horgászúszók, bóják, hirdetőtáblák, csomagolóanyagok, sőt, még szörfdeszkák is készülnek. A hőszigetelésre használt polisztirolt az építőiparban tudják újrahasznosítani, akár könnyűbeton alkotóelemeként, ledarálva és cementtel keverve. (A polisztirol visszagyűjtésének, leadásának és újrahasznosításának kérdésével, és ennek érdi vonatkozásaival részletesebben a következő számunkban foglalkozunk.)

Visszatérve a szelektív gyűjtéshez, több lakó érdeklődik az ügyfélszolgálatnál, mit tegyen, ha már nem fér több a gyűjtőedénybe. Az ÉTH a felgyűlt felesleget is elszállítja, de arra kérik a lakókat, hogy átlátszó zsákban tegyék ki a műanyagot, üveget (a papírt lehet kötegelni is) a szelektív kukák mellé, hogy a munkatársak lássák, melyik frakcióba tartozik. Említettük az üveghulladékot. Ezt nagyon kevesen gyűjtik még szelektíven, talán azért is, mert sokan visszaváltós csomagolóanyagot vásárolnak, mások pedig otthon hasznosítják a befőttesüvegeket. Az üvegvisszagyűjtés csak 2019- ben indult, sokan még át sem vették az edényzetet az ÉTH-tól, de talán pár év múlva ez is olyan elterjedt lesz, mint a műanyag és a papír visszagyűjtése.

Itt megtekintheti az Érdlakó honlapján korábban megjelent ismertetőt, amely eligazít a hulladék otthoni szelektálásában.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email