22_03_29_erdmost_nincskep

Újra világbajnokok

22_03_29_erdmost_nincskep

Újra világbajnokok

Az érdi kötődésű Majthényi Szabolcs és társa, Domokos András 14. világbajnoki címét szerezte meg szeptemberben, a Spanyolországban megrendezett Repülő Hollandi világbajnokságon. Szabolccsal a siker kulcsáról, motivációról és felkészülésről beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mit jelent a repülő hollandi?

Ez egy kétszemélyes jolle, ami azt jelenti, hogy nem tőkesúlya van, hanem uszonya, tehát viszonylag könnyű és gyors hajó. Barcelonában, 1992-ben még szerepelt az olimpián, aztán kikerült az olimpiai számok közül, nemzetközi státusza azonban megmaradt. Magyarországon nagy hagyománya volt, a magyarok mindig az élmezőnyben végeznek. Innen származik az első magyar olimpiai érem is, egy bronzérem, melyet a Detre testvérek szereztek 1980-ban, Tallinnban. Azóta is számos rangos címet, Európa- és világbajnokságot nyertek a magyarok. Ezek jó részét már mi szereztük 1992 után, amikor elkezdtünk ebben a hajóosztályban versenyezni.

Nemrégiben szereztétek meg a 14. világbajnoki címet. Milyen volt ez a vb számotokra?

Hat nemzet 34 hajója indult. Általában már az első bójánál az élmezőnyben voltunk, persze előfordult, hogy a 6-7. helyen hajóztunk, de onnan is fel tudtunk jönni. A világbajnokságot Spanyolországban rendezték, tengeri körülmények között. A tavi versenyzőknek kicsit nehezebben szokott ráállni a keze ezekre a körülményekre. Nekünk szerencsére nagyon sok tapasztalatunk van abban, hogy a különböző szél- és hullámviszonyokat hogyan tudjuk minél hamarabb kiismerni, és ennek megfelelően a hajóvezetést megtalálni. Szerintem ez volt a kulcs, hiszen a hajóvezetésből adódóan volt egy olyan magabiztos fölényünk a sebességetilletően, amivel élni tudtunk, és onnantól kezdve taktikailag már könnyebb volt.

Számos Európa-bajnoki és világbajnoki cím büszke tulajdonosai vagytok. Mennyire tudtok még örülni egy ilyen győzelemnek?

Mi annak örülünk, ha egyáltalán vízen lehetünk. Hogy a versenyen mennyire érezzük jól magunkat, nem feltétlenül attól függ, hol végzünk. Természetesen az első hely mindig jobb, mint a második vagy a harmadik, de ha a maximumot nyújtjuk, és mégis akad, aki jobb nálunk, akkor azt tudomásul vesszük. Egyébként világbajnokságot évente rendeznek, Európa-bajnokságot ritkábban, az csak akkor van, hogyha tengerentúlon rendezik a vb-t, ez nagyjából 3-4 évente fordul elő. Ilyen szempontból az Eb-nek gyakran az értéke is nagyobb, hiszen sokkal ritkábban van, de abból is begyűjtöttünk már hatot.

Nem gondolkoztok azon, hogy abba kéne hagyni a versenyzést?

Egyelőre nem, de ez többösszetevős. Fontos kérdés, hogy milyen fitten vagyunk képesek tartani magunkat, hogy mindig ugyanolyan szinten tudjuk vitorlázni a hajónkat. Ez eddig még nem jelentett problémát. A másik kérdés, van-e olyan támogatónk, aki mögöttünk áll és segíti a versenyzésünket, mert ez elég költséges sportág, de szerencsére egyelőre ez is rendelkezésünkre áll. A támogatóink és az egyesületünk, a Spartacus segítségével tudunk úgy készülni és olyan helyekre elmenni versenyezni, ami segíti azt, hogy a főversenyünkön ilyen jól szerepeljünk.

A Balatonon fel lehet készülni egy világversenyre?

Nagyon sokat edzünk a Balatonon, de bizonyos körülményekre nem lehet ott felkészülni, azonban a hosszú idők tapasztalatai segítenek a versenyeken, így nagyon gyorsan ráhangolódunk a helyi körülményekre. A manőverekre, a taktikai helyzetek gyakorlására tökéletes a Balaton is.

Október végén, novemberben tudtok még edzeni a Balatonon?

Októberben még simán, november már kicsit neccesebb. Már mi is jobban vigyázunk magunkra és az ízületeinkre. Októberben még megyünk Németországba egy meghívásos versenyre, novemberben pedig elsősorban a hajószereléssel, hajófejlesztéssel fogunk foglalkozni. Jövőre pedig készülünk a következő világbajnokságra, amit a Garda-tavon rendeznek meg.

További cikkeink

További cikkeink

A 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő alakjának, Hincz Gyulának műveiből nyílt kiállítás április 13-án

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email