22_03_29_erdmost_nincskep

Történelmi összefonódások

22_03_29_erdmost_nincskep

Történelmi összefonódások

A két hazát is magának tudó Konrad Sutarski volt a vendége az Érdi Lengyel– Magyar Kulturális Egyesületnek a városi könyvtárban, ahol a szerző Lengyelország története magyar vonatkozásokkal című könyvét mutatták be. A szerzővel Bazsóné Megyes Klára, az egyesület elnöke beszélgetett.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Konrad Sutarski, az 53 éve Magyarországon élő, 84 esztendősen is fáradhatatlanul tevékenykedő író, költő, mérnök szenvedélyes kutatója – nem hivatásos történészként, ahogy magát nevezi – a két nép múltjának, kapcsolódási pontjainak, tollal és szóval küzd a keresztény alapokon nyugvó Európa jövőjéért.

A most bemutatott kötet előzménye egy tankönyv volt, amit a budapesti lengyel iskola számára írt Konrad Sutarski 2016-ban, majd ezt bővítette ki a szélesebb olvasóközönség számára. Ahogy elmondta, a lengyel történelemről lehet, de nem érdemes és nem ildomos a magyar vonatkozások nélkül szólni. Ennek megfelelően a könyvnek két vonulata van. Az egyik, hogyan fejlődött a lengyel–magyar barátság a századok során. A másik pedig a történelmi kapcsolatok számbavétele, hiszen a két nemzet története, sorsa a kereszténység fölvételének pillanatától összefonódik, az évszázadok során gazdag dinasztikus kapcsolatok szövődtek, sőt voltak közös uralkodóink, még inkább közös ellenségeink, mint a törökök, a cári orosz birodalom, a nácizmus és a bolsevizmus, napjainkban pedig a globalizáció és az iszlám. A két nemzet korokon át erős védőbástyája volt Európának, amit az mindig vonakodott elismerni – állítja Sutarski, aki nemcsak a múlt kutatójaként, de költőként is kiáll a keresztény Európa eszméje mellett, ahogy ez Az emberi ellenállás stációi című kötetéből idézett versekből is kiderült. Mert vannak gondolatok – mondta a szerző –, amelyek versbe foglalva jobban hatnak az érzelmekre.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email