22_03_29_erdmost_nincskep

Több mint félmillió kilogramm szennyezett anyagot szállítottak el

22_03_29_erdmost_nincskep

Több mint félmillió kilogramm szennyezett anyagot szállítottak el

Még mindig 1830 négyzetméternyi terület van körbekerítve Szigetszentmiklóson, ahol a december közepi olajszennyezés után ismét szennyeződést találtak ugyanott december 31-én, de ez a vízügyesek, a hatóságok és az önkormányzat közös munkájának hála már nem került be az élővízbe.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint arról korábban is írtunk, december közepén a ráckevei Duna-ágba kifolyó, hat köbméternyire becsült szennyeződést a nádas megfogta, és az olaj elpusztította a védelem alatt álló különleges úszólápot és part menti élővilágot. December 31-én aztán újra a korábbi szennyezés helyszínén, a Tebe sori csapadékelvezető csatorna torkolatánál találtak jelentős mennyiségű olajszennyezést.

Ennek egyik magyarázata az is lehet, hogy nem újonnan került be a szennyeződés a területre, hanem a karácsony utáni esőzések mosták azt ki a csatornarendszerből. Az is elképzelhető persze, hogy valaki megint ugyanott öntött nagy mennyiségű olajat a csatornába, de ennek kiderítését a rendőrségre bízzák – nyilatkozta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője kedden reggel az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában.

Ugyanakkor a szennyezés mennyisége a két időpontban nagyon eltérő volt: az utóbbi esetben a 150 liternyi olajszármazékot kisebb olajszivattyúkkal, kézi erővel ki tudták mérni. A csatorna kivezető nyílását azonnal lezárták, homokzsákokkal és úgynevezett Sanol-hurkával elzárták a szennyeződés útját a Dunától, hogy ne kerüljön az élővízbe az újabb adag olajszennyezés.

Siklós Gabriella azt is elárulta az Érd FM 101.3-nak, hogy bár sokat látott már  – jeges árvizek, nagy árvizek esetén – de ilyet még nem, mint amit tavaly év végén. Ahogy mondta, a nagy gépek kezeléséhez szokott vízügyes kollégák kivétel nélkül nagyon óvatosan munkálkodtak a mentésen, hogy az óriási környezetszennyezés után ők már ne okozzanak még több kárt. A szóvivő számára ezért az egyik legszívszorítóbb pillanat az volt, amikor megtaláltak egy teknősbékát, akit húzott lefele az olaj, de egy hálóval végül sikerült kimenteniük. Illetve amikor egy vízügyes kimentett egy vízisiklót és a kezében a siklóval elment olyan messze, hogy már alig látták, hogy ott helyezze őt biztonságba. 

A rendőrség nyomoz, a legutóbbi információk szerint több kamerafelvételt is megnéztek és leszűkítették a lehetséges elkövetők körét. Emellett már több mint 10 millió forint a civilek által felajánlott nyomravezetői díj és ehhez jön hozzá az BRFK által felajánlott 2 millió forint is. Azt viszont még nem tudni, mennyi idő után állhat vissza az eredeti természeti állapot a szennyezett területen.  Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint ez az ország elmúlt 50 évének legsúlyosabb olajszennyezése.


 

További cikkeink

További cikkeink

Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán-Szolgáltatási Főosztály, Szociális és Egészségügyi Osztály pályázatot hirdet

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email