22_03_29_erdmost_nincskep

Szépkorúak mérték össze tudásukat

22_03_29_erdmost_nincskep

Szépkorúak mérték össze tudásukat

Az Érd40 programsorozat újabb állomását tartották meg a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében, ezúttal a szépkorúak ünnepelték meg Érd várossá válásának 40. évfordulóját. Rendhagyó helytörténeti, helyismereti vetélkedőt szerveztek, a nyugdíjas klubok háromfős csapatokkal nevezhettek a versenyre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az eseményen T. Mészáros András polgármester is jelen volt, köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a város épülése a szépkorúaknak köszönhető.

– Önöknek köszönhető, akik itt élnek évtizedek óta, csak Önökkel együtt lehet építeni egy ilyen települést. Azt, hogy a település vonzó, bizonyítják a statisztikai adatok. De hogy vonzó lett, azt Önök bizonyítják, akik itt ülnek, akik egész életüket ebbe a városba és a családjukba tették. És most, mint a pihenésre készülő emberek, ennek a városnak a javát szolgálják – emelte ki a polgármester.

Az Érd40 programsorozat az egész várost megszólítja: fiatalokat, gyerekeket, családokat, szépkorúakat. Simó Károly, az Idősügyi Tanács elnöke lapunknak elmondta, miért fontos mindez a városépítés szempontjából.

– Egy város fejlődése, ha évszázados távlatban nézzük, akkor mindig vannak mérföldkövek. 40 évvel azután, hogy Érd megkapta azt a címet, hogy végre városnak nevezhetik, érdemes megállni és visszatekinteni az elmúlt évtizedekre. A cél az, hogy lássunk egy olyan folyamatot, hogy honnan hová jutott a város, milyenek voltak az itt élők korábban, milyenek most. Minden korosztályt szeretnénk megszólítani, hiszen minden korosztálynak más a szerepe – hangsúlyozta Simó Károly.

A délutánon tíz érdi nyugdíjasklub mérte össze tudását, játékos feladatokat kellett megoldaniuk a háromfős csapatoknak – tudtuk meg Mácsai Anetta szervezőtől, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatóhelyettesétől. Mint mondta, a feladatok között szerepelt torpedójáték, activity, de régi képeslapot is össze kellett rakniuk a szépkorúaknak, amelyhez különféle kérdések is tartoztak a várossal kapcsolatban.

– Az itt ülők között sokan többet tudnak Érd történetéről, mint mi, a szervezők, de azért adtunk a szépkorúaknak szakirodalmat, Dr. Szlamenicky István: Történések Érden című kötetét tanulmányozhatták. Nagy öröm volt azt tapasztalni, hogy a felkészülés során sokszor felhívtak, nagyon lelkesek voltak, hogy ugyan 40-50 éve itt élnek Érden, de még nekik is tudott ez a könyv újat mutatni – mondta el Mácsai Anetta.

Tekintse meg a vetélkedőről készült galériánkat:

A vetélkedőt az Életet az éveknek nyugdíjas klub egyik csapata nyerte, melynek vezetője, Kónya János már 1962 óta itt él Érden, de mint mondta, ő is tanult újakat a vetélkedő során.

– A fene se gondolt a török időkre, de így 73 évesen is érdemes volt felkutatni. A vetélkedő nem az eredményről szólt, hanem arról, hogy az ember egy kicsit megmozgassa az agyát. Szerencsére két csapatot is sikerült összeszedni a nyugdíjas klubunkból, ők sem szerepeltek rosszul. Imádok velük együtt lenni – mesélt a felkészülésről Kónya János.

A vetélkedő után minden csapatot megajándékoztak, majd Szóka Júlia operettprimadonna köszöntötte műsorral a szépkorúakat. 
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email