22_03_29_erdmost_nincskep

Szép beszéddel láttatni a gondolatot

22_03_29_erdmost_nincskep

Szép beszéddel láttatni a gondolatot

A héten tartották meg a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny helyi fordulóját, aminek győztese, Kis Nóra Anna, a Vörösmarty Mihály Gimnázium 7. osztályos tanulója jutott tovább az országos döntőbe. 

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi Tankerület általános iskoláinak felső tagozatos diákjai vehettek részt a versenyen, itt két korosztályban hirdetett eredményt a zsűri: külön értékelték az 5-6. és a 7-8. osztályosokat. Az országos versenyre utóbbi győztese, Kis Nóra Anna jutott tovább.

A verseny két feladatból állt. A diákoknak fel kellett olvasniuk egy kötelező és egy szabadon választott szöveget. Előbbit a Nida Juditból és Dózsa Lajosból álló zsűri választotta ki három szöveg közül, amit lezárt borítékban kapott meg a versenyt szervező könyvtár. 

Nida Judit, a Csuka Zoltán Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, a zsűri egyik tagja felhívta a figyelmet rá, hogy az értékeléskor nem a színészi előadásmódra kíváncsiak, hanem többek között a szép kiejtésre, a szöveghűségre és a helyes hangsúlyozásra. 
– Biztosan van köztetek olyan, aki világhírű színész vagy színésznő lesz, de most nem ez a feladat, hanem, hogy egyszerűen, érthetően olvassátok fel a szöveget úgy, hogy a hallgatóságotok, is megérthesse azt – tette hozzá a zsűri másik tagja, Dózsa Lajos, az ÉSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának igazgatója.

A versenyen idén, az eddigi évekhez képest kevesebben, tizenhatan indultak, de mint azt Dózsa Lajos kiemelte, ők tizenhatan már mind nyertesei a megmérettetésnek. 

– A tiszta beszéd nemcsak egy úri passzió, hanem mindannyiunknak fontos lehet. Hogy egy hétköznapi példát emeljek ki: aki nem tisztán ejti a szavakat vagy rosszul hangsúlyoz, azt sokkal rosszabbul lehet megérteni a telefonban is. A helyesírás szempontjából is fejlesztő értékkel bírhat a szép beszéd. Végül, de nem utolsó sorban olyan gyönyörű a magyar nyelv, miért mennénk el a pongyolaság irányába? – válaszolta Nida Judit arra a kérdésre, hogy a hétköznapi életben miért lehet fontos a szép magyar beszéd. 

Az egyik legrangosabb országos versenynek számító Kazinczy-versenyt egyébként ötvenhárom évvel ezelőtt, 1966-ban rendezték meg először. Ennek előzménye volt, hogy Péchy Blanka alapítványt hozott létre a szép magyar beszéd igényének terjesztése érdekében Kodály Zoltán „riadója” után azzal, hogy: „Gátat kell vetnünk a rossz hangsúly, értelmetlen tagolás, helytelen kiejtés mételyező hatásának.”  Wacha Imre, nyelvész és beszédtanár, aki a kezdetektől zsűrizte az országos döntőbe került diákok szép kiejtését, azt tanácsolta a fiataloknak: „Ne szépen akarjanak beszélni, ne csak szépen akarjanak felolvasni, hanem mindig okosan! Mindig úgy, hogy a hallgató láthatatlanul is lássa azt a gondolatot, azt a szándékot, amelyet megszólaltatnak. Tisztán (beszédhiba nélkül) kell beszélni – ez természetes követelmény. De sohasem csak szépen.”

A 2019. évi Kazinczy Szép Magyar Beszéd verseny eredményei 

5-6. évfolyam:

    I. helyezést ért el: 
    Rubus Réka 6. osztályos tanuló, Zimándy Ignác Általános Iskola (Törökbálint)

    II. helyezést ért el: 
    Major Csenge Manda 6. osztályos tanuló, Zimándy Ignác Általános Iskola (Törökbálint)

    III. helyezést ért el: 
    Siegler Anna 5. osztályos tanuló, Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskolája (Diósd)

7-8. évfolyam:

    I. helyezést ért el: 
    Kis Nóra Anna 7. osztályos tanuló, Vörösmarty Mihály Gimnázium (Érd)

    II. helyezést ért el: 
    Gyárfás Helga 8. osztályos tanuló, Andretti Károly Általános és Művészeti Iskola (Sóskút)

    III. helyezést ért el: 
    Magyar Eperke 8. osztályos tanuló, Bolyai János Általános Iskola (Érd)

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email