22_03_29_erdmost_nincskep

Szent Márton fényei

22_03_29_erdmost_nincskep

Szent Márton fényei

Szent Márton napjához többféle népi hagyomány kapcsolódik – elég, ha az ilyenkor szinte kötelezően fogyasztandó libapecsenyére gondolunk. Érden nemcsak a magyar szokások honosodtak meg, hanem a német nyelvterületről származó hagyományok is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szent Márton napjához több népszokás kapcsolódik; ezek a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, valamint az Advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, miszerint Szent Márton a libák közt próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani, ám a ludak elárulták gágogásukkal. 

November 11-én libapecsenye, ludaskása, vagy libazsíros kenyér kerül az asztalra, nehogy aztán egész évben éhezzünk – hiszen, ahogy a mondás tartja, aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik. Nem véletlen, hogy Márton napja egyben a nagy lakomák napja is: ez a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Régen szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldtek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés. A sült liba mellcsontja sem veszett kárba, ebből az időjárást jósolták meg: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas. Az aznapi időjárásnak viszont az ellenkezője várható: Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál. A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani.

Német nyelvterületen Márton napján a libalakoma mellett lámpás felvonulást tartanak – ez a szokás Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteit szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez –, és különleges süteményeket sütnek. 

Érd két német nemzetiségi oktatási, nevelési intézményében is fontos ünnep a Márton-nap. A Pumukli óvoda minden évben megrendezi lámpás felvonulását. Az óvó nénik a gyerekekkel előre elkészítik a lámpásokat, és az alkalomhoz kapcsolódó német, illetve magyar dalocskákat énekelve járják majd körbe a környező utcákat. Az óvoda udvarán megvendégelik a gyerekeket és a szülőket: tea, libazsíros kenyér, és a tradicionális Weckmann – ember alakú édes sütemény, mazsolaszemekkel, a szájában agyagsíppal – kerül ilyenkor az asztalra. A Marianum iskolában is megtartják a lámpás felvonulást, és – ahogy ez már hagyomány – az újvárosi templomban a diákok rövid színdarabban elevenítik fel Szent Márton életét.

Természetesen több önkormányzati óvoda, városi iskola is szervez ilyenkor libás programokat, illetve lámpás felvonulást. A parkvárosi fiókkönyvtár is készül Márton-napi programmal. November 11-én délután hattól kézműves foglalkozást tartanak: először felelevenítik a Márton-naphoz kötődő magyar népi hagyományokat, majd papírból libát készítenek. A gyerekeket már három-négy éves kortól várják, hiszen szülői segítséggel a legkisebbek is el tudják készíteni ezt a Márton-napi díszt. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email