22_03_29_erdmost_nincskep

Svéd botanikus és geológus a magyar barbárok között

22_03_29_erdmost_nincskep

Svéd botanikus és geológus a magyar barbárok között

Dr. Göran Wahlenbergnek, a 18-19. században élt svéd orvos, botanikus, földrajztudósnak nem volt éppen túl jó véleménye a korabeli magyarokról, ahogy azt Lendvai Tímár Edit a Múzeumbarát Kör legutóbbi előadásán kiemelte.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Wahlenberg összehasonlító növényföldrajzi kutatómunka céljából látogatott el a korabeli Magyarországra. A bécsi propaganda miatt már eleve előítéletekkel érkezett ide, és aztán maga is jó néhány negatív tapasztalatot szerzett. Épp ezért talán nem meglepő, hogy a Flora Carpatorum Principalium című, 1814-ben megjelent könyvében, melynek elsődleges célja a Tátra növényvilágának összeírása volt, honfitársainkat is negatív jelzőkkel illette, melyek szerint a magyarok barbárok, fokhagymát esznek, zsírral kenik be magukat és állatbőrbe öltöznek.

Az előadáson szó volt arról, hogy a magyar tudóskörök hogyan reagáltak ezekre a megállapításokra, illetve, hogy ennek milyen hatása volt későbbi munkásságára.

 

További cikkeink

További cikkeink

Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.
A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email