22_03_29_erdmost_nincskep

Sulizsák a Batthyányban

22_03_29_erdmost_nincskep

Sulizsák a Batthyányban

A Batthyány iskola is csatlakozott a Sulizsák-programhoz, amelyen keresztül nemcsak rászoruló családokat támogathatunk, hanem az iskola diákönkormányzatát, valamint a gyerekek környezettudatos nevelését és a textil-újrahasznosítást. Az iskolába bárki behozhatja megunt, jó állapotú ruháit, cipőit.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Sulizsák-program 

„Rengeteget olvashatunk arról, hogy a textilipar milyen komoly szennyezettséget okoz a Földnek és így nekünk. Egy farmeradrág gyártásához 7570 liter vízre van szükség. A tudatos életmódúaknak az általános túlfogyasztást, felhalmozást már meg sem kell említenünk. Arról viszont muszáj beszélni, hogy milyen elképesztő károkat okoz a környezetünkben a textilipar. A Danish Fashion Institute kimutatása alapján a ruhaipar a második legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon, ami ráadásul a rövid termékciklusok révén pazarlásra is ösztönöz: csak az USA-ban 13 millió tonna ruhát dobnak ki évente, az Egyesült Királyságban 11 millió ruhadarabot. Az ipari vízszennyezés egyötöde a ruhaanyagok kezeléséhez és színezéséhez kapcsolódik. Ehhez kapcsolódik a munkavállalók kizsákmányolása és a borzasztó munkakörülmények is.

A legtöbbet akkor tehetjük, ha olyan ruhadarabot választunk, ami méltányos kereskedelemmel kerül a boltokba. Ha erre nincsen lehetőségünk, akkor adjunk második esélyt és vásároljunk  használt ruhát. És mindenképpen hordjuk a lehető legtovább őket” – írják honlapjukon.  

A Sulizsák-program keretében az iskolák összegyűjtik a ruhákat, kiegészítőket, cipőket, ezeket egy előre megbeszélt időpontban a program szerverzői a helyszínen átveszik, lemérik és elszállítják, és rögzített kilónkénti árat fizetnek érte, amit az intézmény megkap, a Sulizsák pedig megtalálja a ruhák új helyét. 

A Batthyány iskola november 30-áig gyűjti a ruhaneműket, cipőket, amit bezsákolva vesznek át az iskolában, és nem csak az oda járóktól. Az összekészített zsákokat reggel 8 és délután fél 3 között, iskolai napokon lehet leadni az iskola portáján.

(Bármilyen zsák megfelelő, az iskolában dolgozók a ruhákat átválogatják, és ők pakolják majd át az akció során kapott emblémás zsákokba.)

Ezeket tudják elfogadni:
  • Női, férfi és gyerek ruhadarabok
  • Összepárosított cipők (ezeket kérjük cipőfűzőjüknél vagy más módon összekötni)
  • Kézitáskák
  • Sapkák, kalapok, sálak
  • Fehérnemű, zokni
  • Lepedő, függöny, törölköző
Ezeket nem tudják elfogadni:
  • Paplan, takaró, párna
  • Szőnyeg, fürdőszobai szőnyegek
  • Szakadt, lyukas, koszos, nedves darabok
  • Munkaruházat
  • Textil darabok, anyagdarabok
  • Nem kész ruhák

A Sulizsák-programban befolyt összeget (a ruha kilójáért 50 forintot kap az intézmény) a diákönkormányzat programjaira fordítják. 

 

Fontos információ azoknak, akik szeretnének használt ruhaneművel segíteni a rászorulókon: az Emma utcában jelenleg szünetel a ruhaátvétel, a Szociális Gondozó Központ jelenleg nem tud befogadni ilyen jellegű adományokat.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email