Rossz hír a parlagfű-allergiásoknak

Még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása, de az előrejelzések alapján a pollenszórás július utolsó napjaiban a parlagfűvel fertőzött területeken már tüneteket okozhat – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

 A parlagfű tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban kezdődik, ekkor már országszerte komoly tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható. 

„Fűpollenszezon jön, közvetlenül az első pollenszezont, a fákat követi. Perjék, a rozs tartoznak ide, ez a második legnagyobb csoport, és biztos, hogy többmilliós beteglétszám van csak a füvekkel kapcsolatban. Ez viszont nem jelenti azt, hogy folyamatosan mindenütt minden betegnek tünetei vannak”. A pollenek szeptember végén, október közepén tűnnek el a levegőből, de a szakemberek tapasztalata, hogy

évről évre nő azoknak a száma, akiknél a tünetek akkor is erősödnek, amikor már csökken a pollenszám.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében azt javasolja, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést, vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő terápia beállítása érdekében.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink