22_03_29_erdmost_nincskep

Rendezettebb lehet a Bem tér

22_03_29_erdmost_nincskep

Rendezettebb lehet a Bem tér

Új közösségi terület és templom épülhet a Bem téren, nagyobb óvodaudvar a Tárnoki úton, kedvezőbb beépíthetőség a városközpontban – többek közt ezzel járhat a helyi településrendezési eszközök módosítása. Az ezzel kapcsolatos dokumentumot január 15-ig véleményezhetik az érdeklődők.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tizenhárom érdi helyszínt érintően módosulnak hamarosan a helyi településrendezési eszközök, a közgyűlés tavaly márciusi döntése alapján. Júniusban, az előzetes tájékoztatási szakaszban már tartottak ezzel kapcsolatban egy lakossági fórumot, időközben pedig elkészült a településrendezési eszközök véleményezési dokumentációja is. Az elkészült anyagot a város honlapján közzétették, január 7-én pedig lakossági fórumon ismertették volna, ám ezen nem jelentek meg érdeklődők, sőt, eddig az időpontig írásos vélemény sem érkezett. Ugyanakkor az egyeztetési eljárás még nem zárult le: mint Fehérné Tölgyesi Ildikó főépítész felhívta figyelmünket, a dokumentáció január 15-éig elérhető a város honlapján, és eddig az időpontig bárki megteheti írásban javaslatait, észrevételeit a foepitesz@erd.hu címen, postai úton (Polgármesteri Hivatal, 2030 Érd, Alsó u. 1.), vagy a Polgárok Háza ügyfélszolgálatán leadva.

– A város egyes fejlesztési projektjei kapcsán szükségessé váltak bizonyos módosítások a Helyi Építési Szabályzatban. A Bem téren, a Bajcsy-Zsilinszky út – Nyírfa utca – Törökbálinti út közti területen új római katolikus templomot terveznek, ennek érdekében szükség lesz egyes telkek összevonására, illetve a templom környezetében burkolt terek kialakítására. Eltűnnének tehát ebben a tömbben az elhagyatott, leromlott állapotú házak, helyette színvonalas közösségi tér jönne létre, a Bem téri alközpont részeként – mondta tudósítónknak Koszorú Lajos építész, vezető tervező.

– A város szeretné bővíteni a Tárnoki úti óvoda kertjét, ezért szükség van az intézmény, valamint egy szomszédos ingatlan övezeti korrekciójára. A közgyűlés döntése értelmében szabályozási korrekcióra van szükség a Budai út – Kálvin tér – alsó vasút – Esküdt utca által határolt tömb esetében, illetve a városközpontban a Múzeum sétány – Felső u. – Karolina u. – Alsó u. által határolt tömbben, az ingatlanok kedvezőbb beépíthetősége érdekében. Ezzel zárt sorú beépítést teszünk lehetővé, támogatva e központi területek városiasabb utcaképének kialakítását – tette hozzá Koszorú Lajos.

Fontos még, hogy módosul a szabályozás a településközponti, úgynevezett Vt övezetek tekintetében: ezeken a területeken a Helyi Építési Szabályzat szerint jelenleg vegyes funkciójú (üzlet és lakás) ingatlanok építhetők, korlátozott számú lakással. Ez a jövőben úgy módosul majd, hogy a 300 négyzetméter feletti épületek építése esetén nem korlátozzák a lakások számát. Ez azért fontos, mert jelenleg sajnos gyakori, hogy az irodának, üzletnek épített ingatlanokat is lakásként használják, ami több kellemetlenséget von maga után – tudtuk meg Fehérné Tölgyesi Ildikó főépítésztől.

A teljes dokumentáció, illetve a további változások az Érd honlapján közzétett anyagban megtekinthetők.

(Archív fotó)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email