22_03_29_erdmost_nincskep

Paprikás csirke és madártej Madeirán

22_03_29_erdmost_nincskep

Paprikás csirke és madártej Madeirán

A magyar konyha e két ínycsiklandó gyöngyszemét a Kós szakképző iskola tanárai készítették el, mikor az Erasmus+ program keretében Fuchalban töltöttek pár napot. Nem volt egyszerű dolguk, hiszen Madeirán nem ismerik a tejfölt. Úti élményeikről videót is készítettek, amit most Önök is megnézhetnek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a tavalyi tanévben kapcsolódott be az Erasmus+ programba, azzal a céllal, hogy az elkövetkezendő években szakmai partnerekre tegyenek szert Európa-szerte, lehetőségük nyíljon a nemzetközi tapasztalatcserére és a jó gyakorlatok megosztására, a diákok és a tanárok pedig külföldi gyakorlatokon, továbbképzéseken fejleszthessék tudásukat.

A tavaly elnyert pályázatnak köszönhetően az iskola tíz munkatársa október végén öt napot tölthetett Madeira szigetén, Funchalban, az Escola Profissional de Hotelaria e Turismo da Madeira szakközépiskola vendégeként (ez a magániskola vendéglátással kapcsolatos szakmákat is oktat). A magyar vendégek nemcsak kerekasztal-beszélgetésen vettek részt, illetve órákat látogattak, hanem Magyarországot, Érdet, illetve a Kós iskolát is bemutatták – és a magyar vendéglátós szaktanárok a helyi diákokkal közösen csirkepaprikást és madártejet készítettek, amit aztán a diákok meg is ehettek.

A paprikás csirke igazi kihívás volt, mivel Madeirán nem ismerik a tejfölt – így aztán tejszínnel és citromlével készítették el. A madeirai diákok megismerkedhettek a nokedliszaggatóval is (ezt az eszközt ott nem ismerik), és sajnos – pont a tejföl, illetve a túró hiánya miatt – lemaradtak egy igazi ízélményről: a Rákóczi túrósról. Ehelyett készült aztán a madártej; hogy jól jártak-e a diákok a cserével, azt ki-ki döntse el maga, ízlése szerint. 

Természetesen a vendégek is megkóstolhatták a madeirai specialitásokat – zömmel a számunkra egzotikus gyümölcsökből, illetve halakból készített ételeket. Az egyik jellegzetes madeirai sütemény receptjét pedig hazahozták, és itthon elkészítették a diákoknak és a nevelőtestületnek. 

Ez az Erasmus+ pályázat június végéig tart. Ha személyes találkozás nem is lesz több (legalábbis egyelőre), az internet segítségével recepteket cserélnek, és a tanárok módszertani tudnivalókat osztanak meg egymással.

Most készítik elő, illetve nyújtják be a további pályázatokat a Kósban: az iskola szeretne külföldi nyári szakmai gyakorlati lehetőséget biztosítani minél több diákja számára, és a már meglevő és új partnerek bevonásával nemzetközi projekteket is terveznek megvalósítani. 

A Kós testvériskolájával, a Bánffyhunyadi Octavian Goga Elméleti Líceummal (amellyel már korábban kialakították a szoros kapcsolatot – erről itt és itt írtunk), a madeirai intézménnyel, valamint egy francia partnerrel olyan kulturális projektet terveznek létrehozni, amely a népi hagyományok megismertetésére fókuszál. Pályázatukat márciusig kell benyújtani.

Szeretnének lehetőséget teremteni a nemzetközi szakmai gyakorlatra is, hogy a diákok külföldi munkakörülmények közt is elsajátíthassák a szakmai fogásokat. Ezt a pályázatot a napokban nyújtotta be a Kós iskola. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email