22_03_29_erdmost_nincskep

Ördög Alen és lova, Április nyerte az I. Érdi Vágtát

22_03_29_erdmost_nincskep

Ördög Alen és lova, Április nyerte az I. Érdi Vágtát

Színes programkavalkáddal tettek ki vasárnap magukért az. I. Érdi Vágta és Petőfi emléknap alkalmából Simonpusztán a Nemzeti Lovaskultúra Központ munkatársai, de a nap, illetve az est fénypontja tagadhatatlanul az Érdi Vágta döntő futama volt, amit nagy hajrában Oromhegyes lovasa nyert meg

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Először próbálhatták ki vágta előfutamában július 14-én, vasárnap, milyen is a nemrég Simonpusztán átadott huszár-katonai lovaglópálya, és a rendezvény, azon belül is az októberi Budapesti Nemzeti Vágta előfutamait biztosító terep abszolút jól bizonyított. 

T. Mészáros András, Érd polgármestere azzal nyitotta meg a rendezvényt, hogy rendkívül büszke arra, hogy Érd is csatlakozott egy ilyen jelentős eseményhez, mint a Nemzeti Vágta, és külön jó érzéssel tölti el, hogy Simonpusztán egy olyan pályát tudtak kialakítani, amely alkalmas a helyi előfutam megrendezésére. 

Simonpuszta sok-sok programmal várta vasárnap a közönséget, ahogy azt Dr. Korein László, a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület elnöke is kifejtette: – Ez a nap is mutatja, hogy milyen sokféle a lovas kultúra, és milyen sok módon lehet csatlakozni hozzá. 

Majd hangsúlyozta, vissza kel találni virtuális világunkban a természethez, és ehhez próbál hozzájárulni Simonpuszta is.  

Az eseményen részt vett Dallos Gyula lovaskultúráért felelős miniszteri biztos, aki kiemelte: -Őseink tapasztalatának, történelmünknek legméltóbb megjelenítése a Nemzeti Vágta, és ez az érdi előfutam nem egyszerűen egy verseny, hanem egy kulturális program is, aminek egyik csúcspontja a Nemzeti Lovas Színház János vitéz című előadása – mondta el a biztos, aki azt vallja, hogy amíg világ a világ, megmarad ez az elválaszthatatlan kötelék ember és ló között.

A kora délután kezdődő rendezvényen a Nemzeti Lovas Színház színészei Petőfire emlékeztek, és a Költő visszatér című előadásból részleteket mutattak be Mohácsi Márk főszereplésével, majd este, a döntő futam után a János vitézt adták elő. Buck Viktor egy nagyon kezesnek bizonyuló szürkemarha segítségével, Tóth Lajos csikós pedig barátaival és ménesével repítették vissza a közönséget a betyárok világába. A sztárok lovas és autós ügyességi versenyén  többek közt Delhusa Gjonnak, Sasvári Sándornak, Pintér Tibornak, Kaszás Gézának és Laklóth Aladárnak lehetett szurkolni, hogy ügyesen vegyék az akadályokat, akár lóháton, egyik kezükben teli söröskorsót tartva, akár autóban (már söröskorsó nélkül). A versenyt Mohácsi Márk, a Nemzeti Lovas Színház tehetséges színművésze nyerte, megelőzve Pintér Tibort és Sasvári Sándort.

Az I. Érdi Vágta előfutamai után Érd, Budakeszi és Pázmánd polgármesterei, alpolgármesterei mutathatták meg, mennyire jól vezetik – ezúttal nem a településüket, hanem a lovasfogatot. T. Mészáros András polgármester a dobogó 3. fokára állhatott fel, megelőzve Budakeszi polgármesterét. Az élen Pázmánd község alpolgármestere és polgármestere végzett.

A nap legfontosabb eseménye azonban kétséget kizáróan az I. Érdi Vágta döntője volt. Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke, a vágta főkapitánya felhívta a figyelmet rá, hogy az idei Nemzeti Vágtát Kazinczy Lajos honvéd ezredes, a 15. aradi vértanú emlékének ajánlják, aki 1849. október 25-én, 29 évesen, adta életét a magyar szabadságért az aradi várban. 

Az I. Érdi Vágta döntőjében aztán a kishuszárok között  Vörös Tamara (Csetény) és lova, Nárcisz végzett toronymagasan az élen , de mellette a döntő másik két résztvevője is ott lehet az október 19-20-ai Budapesti Nemzeti Vágtán: a 2. helyen befutó Veszelovszki Réka (Kalocsa) és Mózes nevű lova, valamint a 3. helyezett Kőszegi Kovács Nikoletta (Halásztelek) és lova, Dinó is.

A felnőttek között Ördög Alen (Oromhegyes) és lova, Április az utolsó métereken, egy nagy hajrában vette át a vezetést és győzte le végül az addig magabiztosan az élen vágtázó Szabó Nikolettet (Dunakeszi) és lovát, My Colt Medált. A 3. helyen Sára Zsolt (Perbál) Huligán nevű lován végzett. Mindhárom döntős kvalifikálta magát az októberi Budapesti Nemzeti Vágtára. Erre különben szabad kártyával továbbjutott az érdi induló, Bányavölgyi Donáta és lova, Napraforgó is, akinek az előfutam kezdetekor elszakadt a szára, azaz gyakorlatilag: -Teljes kontroll nélkül maradt a ló, ami ilyen tempóban életveszélyes lehet – mondta el később Donáta, aki, hogy a többiek biztonságosan tudjanak versenyezni, megállt, és megfogta a lovát. Bányavölgyi Donátát és Napraforgót Érd szabad kártyával indítja majd az októberi Nemzeti Vágtán. 

Boros Sándor képei 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email